5 °C Budapest
Close up shot of woman choosing a bottle of champagne from the shelf in a supermarket.

Kiderült a magyar pezsgőtitok: a legnagyobb pincészetek nyilatkoztak a drágulásról

2021. december 27. 08:14

Egyre több hazai termelő tartja szükségesnek, hogy kínálatában a borok mellett a saját pezsgő, mint a tevékenység csúcsát jelentő termék is megjelenjen. Ezért a pezsgőkínálat egyre színesebb és minőségben is jelentős fejlődést mutat. Szilveszter ürügyén erről beszélgetett a HelloVidék a hazai piac legnagyobb szereplőivel.

Ha visszatekintünk a tradicionális pezsgő előző évtizedeire, azt látjuk, hogy a háború előtti években európai mércével mérve is magas szintű pezsgőkultúrával rendelkezett az ország.

Magyarországon akkor 29 pezsgőüzem működött, kiváló kínálatot szolgáltatva – mesélte a HelloVidéknek Wlasitsch Andrea, a Garamvári Szőlőbirtok Vinarium Kft. ügyvezetője, aki hozzátette:

 A szocializmus egyenlőségre törekvő évei ezt a tarka kínálatot egyszínűre festették. A pezsgőgyártás óriási mennyiségi növekedéstért el, de abban helye csak a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgőnek volt. A tradicionális pezsgőt, a pezsgőfogyasztás kultúráját, mint úri passziót, szerették volna az emberek gondolkodásából kitörölni. A borászat kilencvenes évek elején történt megújulása után, az elmúlt pár évben szerencsére eljutottunk a pezsgő reneszánszát hozó megnövekedett érdeklődéshez. Egyre több termelő tartja szükségesnek, hogy borkínálatában a saját pezsgő, mint a borászati tevékenység csúcsát jelentő termék is megjelenjen. Ezért a pezsgőkínálat újra egyre színesebb és minőségben is jelentős fejlődést mutat.

Wlasitsch Andrea kiemelte, hogy a pezsgőkészítés általánosan egy rendkívül eszköz és munkaigényes tevékenység, ami egyértelművé teszi, hogy jelentős ráfordítások, technikai háttér nélkül nehezen produkálható a tartósan és egyenletesen jó minőség.

Részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30