13 °C Budapest
Deep fryer with liquid fat in container. Used electric household model, dirty looking with old fat. Basket. Selective focus. High point of view.

Itt az ALDI régóta várt bejelentése: 100 üzletben élesedett ez az újítás

2021. december 13. 13:07

Az ALDI Magyarország bővíti együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, és országszerte lehetővé teszi a használt étolaj visszagyűjtését. A vállalat döntésének köszönhetően jelentősen nőhet a Magyarországon visszagyűjtött lakossági sütőzsiradék mennyisége.

Az ALDI Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket. A vásárlók körében hamar népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél pedig naponta háromszor is megteltek a gyűjtők.  Így havonta több tonna étolaj környezetbe jutását akadályozták meg, hiszen a begyűjtött étolajat újrahasznosították.

Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján, környezetvédelmi vállalásaival összhangban az áruházlánc úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, amelyek esetében a tárolók elhelyezésére lehetőség nyílik. A telepítés után az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj: december hónap során 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

2021-ben is számos lépéssel csökkentettük a környezetterhelésünket, hiszen 16 üzletünknél telepítettünk háztartási naperőműveket, decemberben pedig teherautó-flottánkat az országban elsőként elektromos kamionnal bővítettük. Az elmúlt egy év során nagyon sikeres volt vásárlóink körében a használt étolaj leadásának lehetősége, ezért is döntöttünk úgy, hogy országszerte több mint 100 áruházunknál tesszük lehetővé a használt sütőzsiradék ingyenes és biztonságos leadását. A leadott étolaj újrahasznosítása révén vásárlóinkkal közösen egy újabb lépést tehetünk a környezetterhelés csökkentése érdekében, hiszen jelentősen nőhet a Magyarországon visszagyűjtött lakossági sütőzsiradék mennyisége

 – nyilatkozta Bernhard Haider a Biofilter Zrt.-vel kötött megállapodás kapcsán. A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik. Decemberben már az alábbi üzleteknél is lesz elérhető ingyenes gyűjtőpont:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Balatonfüred Fürdő utca 31.
  • Budapest Régi Fóti út 64.
  • Budapest Budapest, Hofherr Albert u. 40/a
  • Budapest Pesti út 237/p
  • Debrecen Ötvenhatosok tere 5/b.
  • Dunaharaszti Jedlik Ányos u. 1.
  • Dunakeszi Pallag u. 68.
  • Dunaújváros Kandó Kálmán tér 10.
  • Esztergom Dobogókői u. 86.
  • Győr Fehérvári út 5/A
  • Halásztelek Korbuly u. 1.
  • Kazincbarcika Hadak útja 9.
  • Kecskemét Izsáki út 69.
  • Miskolc Kiss Ernő u. 13/A
  • Miskolc II. Forrás utca 5.
  • Nyíregyháza Törzs utca 2.
  • Szántód Május 1. utca 10.
  • Szombathely Szent Gellért u. 49.
  • Szombathely Demeter u. 2.
  • Vecsés Wass Albert u. 2.

Sütőzsiradék: kiöntés helyett újrahasznosítás

Ma Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna. A tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm