-2 °C Budapest
Gorgeous fish soup on table in a restaurant at Lake Balaton, Hungary (Tihany city).  Hungarian chowder / fish soup is famous for being properly peppered with red paprika. Most popular types of fresh delicious fish from the lake by choice, as carp / minnow (ponty), sheatfish (harcsa),  fogas, meagre / gaunt (keszeg).. and the list is of course not full. The ornamentic design on the plate shows a traditional hungarian tulip pattern.

Korlátozzák a magyar halak kivitelét az országból: így is drasztikusan drágul a halászlé idén

2021. december 3. 08:29

A belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet, bár utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. A feldogozott termékeknél még nagyobb lehet az eltérés, a szelet- vagy filéárak drágulása a 10 százalékot is átlépheti. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Most sincs és karácsonykor sem lesz halhiány Magyarországon – jelentette ki az InfoRádiónak Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. A magyar halakért jellemzően 7-15 százalékkal, a külföldről importáltakért várhatóan 10-15 százalékkal kell többet fizetni tavalyhoz képest. A tavasz egy kicsit nehezebb lehet, de a Magyar Akvakultúra Szövetség feltett szándéka, hogy a horgásztavak igényeit is maradéktalanul kielégítsék, hiszen a piac másik nagy szegmense a Magyar Országos Horgász Szövetség és az egyesületek által birtokolt horgásztórendszerek, ahová majd a zsákmánynak valót kell kitelepíteni.

A MA-HAL szóvivője egyben arról is biztosított, hogy aki halat szeretne a karácsonyi asztalra, az tud venni,
ennek elősegítésére még önkéntes exportkorlátozást is bevezettek: hogy addig nem adnak el halat sehová, amíg a magyar piacon van rá igény. A szövetség megbízásából az Agrárgazdasági Kutatóintézet tíz nagyvárosban – köztük Kecskeméten, Pécsen, Székesfehérváron, Debrecenben, Békéscsabán, Győrben, Nagykanizsán, Keszthelyen és a fővárosban is – folyamatosan méri a halárakat. Ennek alapján átlagosan 7 százalékkal drágultak az élő halak tavaly óta. 

A budapesti Fővám téri csarnokban az élő ponty ára 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé 3300-ról 3500-ra, a busatörzs pedig 1300-ról 1400 forintra drágult.

Bár a MA-HAL szóvivője nem számít arra, hogy az adventi időszakban tovább emelkedne még a hal ára, azt tanácsolja, senki ne várjon az utolsó pillanatig a vásárlással, kiváltképp, mert mélyhűtve három hét múlva is pontosan ugyanolyan friss lesz a hal, mintha tegnap vásároltuk volna.

Összességében a belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet, bár utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. Természetesen a feldogozott termékeknél még nagyobb lehet az eltérés, a szelet- vagy filéárak drágulása a 10 százalékot is átlépheti. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?