1 °C Budapest
Happy woman sitting on couch at home opening carton box received parcel package from relatives or shopper make order internet website satisfied client, easy and fast service commerce delivery concept

Ezek lesznek az idei karácsony nagy slágerei: lassan ideje megrendelni őket

2021. november 28. 14:04

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt. Friss adatok szerint felére esett viszont az otthon és kert termékkörben leadott rendelések aránya tavaly karácsonyhoz képest, miközben műszaki cikkeket és játékokat jóval többen vásárolnak online. A listavezető helyet a szépségápolás és egészég kategória vette át.

Hosszú évek óta exponenciális az e-kereskedelem bővülése nemcsak hazánkban, de az egész világon is, amire a koronavírus-járvány csak rátett egy lapáttal. A negyedik hullám miatt ismét sok a bizonytalanság, az életünk kiszámíthatatlanná vált, egyszerűsége és biztonságossága miatt éppen ezért egyre többen fordulnak olyanok is az online vásárlás felé, akik azelőtt ezt elképzelhetetlennek tartották magukról.

Perényi András, a Webshippy társalapítója arról beszélt, arra számítanak, hogy idén 20 százalékos lesz a teljes piac bővülése, de cégük még ennél is erőteljesebb emelkedést könyvelhet majd el a várakozások szerint. Mint mondta, 2019 decemberében 57 ezer csomagot szállítottak házhoz, ez a szám 2020 decemberére 130 ezer csomaggal megduplázódott, 2021 utolsó hónapjában pedig 200 ezernél is több csomaggal kalkulálnak.

Így változtak meg rendeléseink egy év alatt

A webáruházak számára kiszervezett logisztikai és dropshipping szolgáltatásokat, valamint logisztikai szoftver megoldásokat nyújtó vállalat ügyvezető-igazgatója elmondta, a rendelkezésre álló adataikban van némi meglepetés, ami az ünnepek előtt leadott rendeléseket illeti.

Hozzátette, mivel közel 10.000 négyzetméteres robotizált raktárukban 1750 webáruház teljes rendeléskiszolgálása zajlik és a kiszállított csomagok által generált árbevétel az elmúlt egy évben több mint 11 milliárd forintot tett ki, országos szinten is releváns statisztikákkal tudnak szolgálni.

Tavaly karácsonykor a rendelések 41 százaléka az otthon és kert termékkategóriába tartozott, ez az arány most csak 19 százalék. Ennek oka lehet az is, hogy egy évvel ezelőtt az oltások hiányában még teljesen bezárkózott mindenki, több idő jutott a lakásunk és annak környezetének szépítésére

– értékelt Perényi András. Közölte azt is,

a listavezető a szépségápolás és egészség termékkör, ami megőrizte tavalyi 28 százalékos részesedését a rendelések között.

Érdekes továbbá, hogy látványos emelkedést produkált a játék és hobbi kategória, amely a tavalyi 4 százalékról 16 százalékra erősödött. Műszaki cikket tavaly a rendelők mindössze 5 százaléka vásárolt karácsonyt megelőzően, most ez az arány 11 százalékra emelkedett. Az általuk kezelt webshopokban több fogy emellett irodaszerekből, és babatermékekből a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva, de kevesebb könyvből és ruházatból.

Robotok állítják össze a csomagokat

Az online vásárlóknak az ügyvezető igazgató azt javasolja, a rendelés leadása előtt mindig győződjenek meg róla, hogy ki szállítja majd házhoz a csomagokat.

„Ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz egyre nagyobb nyomás a szállítócégeken, és előfordulhat olyan élethelyzet, amikor egyáltalán nem mindegy, hogy heteket vagy csak néhány napot kell várni a termékekre. Ha van választási lehetőség, érdemes magyar cégeket, magyar futárszolgálatokat választani, akik a akár 24 órán belül garantáltan vállalják a szolgáltatást” – magyarázta.

A legnépszerűbb termékkategóriák 2021 karácsonyán:

 • Szépségápolás és egészség – 28 %
 • Otthon és kert – 19 %
 • Játék, hobbi – 16 %
 • Műszaki cikk – 11 %
 • Baba, mama – 5 %
 • Étel-ital – 4 %
 • Egészség, gyógyászat, étrendkiegészítők – 4 %
 • Irodaszerek, irodatechnika – 3 %
 • Háziállat – 3 %
 • Divat és ruházat – 2 %
 • Könyv – 2 %
 • Autó-motor – 2 %
 • Számítástechnika – 1 %
 • Sport és szabadidő – 1 %
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07