15 °C Budapest
Close-up Shot of Female Artist Hand, Holding Paint Brush and Drawing Painting with Red Paint. Colorful, Emotional Oil Painting. Contemporary Painter Creating Modern Abstract Piece of Fine Art cimlapi

Új, gigalicitet hirdettek: rengeteg magyar festmény kerül kalapács alá, repkednek a 10 milliós kikiáltásik

MTI
2021. november 8. 21:02

Bak Imre, Maurer Dóra és Fajó János kiemelt alkotásaira is lehet licitálni a Virág Judit Galéria háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukcióján, amelyet november 20-án rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria tájékoztatója szerint az árverés kiemelt tételei közé tartozik Bak Imre hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabja, az 1967-ben készült Sávok I. című alkotása, amely 30 millió forintos kikiáltási árával a legdrágább a tételek között. Az aukción Bak Imre Charme című művére is lehet licitálni 16 millió forinttól. Mint írják, az 1967-es Sávok és a húsz évvel később készült Charme között nyomon követhető Bak Imre művészetének átalakulása. Az 1987-es képen a kiemelés, alárendelés, hierarchia helyett mindezek felrúgására, megkérdőjelezésére tevődik a hangsúly. 

Maurer Dóra alkotásainak egyik kulcsfogalma a rendszerszervezés és -bontás kérdése, valamint az ehhez kapcsolódó mérés és mérték területe. Módszeresen kerüli a szabályos négyzet alkalmazását, az egyenlő oldalú négyzetet rendszeresen megbontja, más struktúrákba rakja. Az 1937-es 3-ból 5 című installációja, amely 12 millió forinttól kelhet el, a színek, a mennyiségek és a sorok variálásával kísérletezik.

A geometrikus-absztrakt irányzatot képviselő Fajó János 6 millió forintról induló Formázott Vászon VI. című, 1989-es monumentális alkotása fekete, kék és sárga geometrikus formákból áll össze és izgalmas átmenetet képez a síkbeli és a plasztikus között. A festőművész korai op-artot idéző, Vonalak negatívban (piros) című művére pedig 5,5 millió forinttól lehet licitálni.

Az árverés kiemelt művei közé tartozik még Lakner László Számok (1989-1991) című festménye, amelyen fehérszínű, nagyméretű, kissé kopottas számok töltik be a teret, a kép kikiáltási ára 10 millió forint. Ugyancsak 10 millió forint az induló ára Hantai Simon Cím nélküli festményének, amit feltehetően az 1950-es évek elején készített. A mű kiemelkedő darabja a művész experimentális, szürrealista, de már a gesztusfestészet irányába kitekintő korszakának - olvasható a tájékoztatóban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 128 műalkotást felvonultató árverési anyagban - mindezek mellett - Fehér László, Nádler István, Konok Tamás, Dienes Gábor, El Kazovszkij, Wahorn András, Ef. Zámbó István és feLugossy László művei is szerepelnek. Az aukciós kiállítás november 19-ig megtekinthető ingyenesen a Virág Judit Galériában, valamint online, virtuális túra formájában is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25