0 °C Budapest

Címke: virág judit (22 cikk)

Pénzcentrum | 2012. február 5. 20:00

A milliárdosok titokzatos világa: a műkincskereskedelem

A műkincs kereskedelemben az aukciók mellett egyre fontosabb szerepe van a galériák és aukciós házak közvetítésével nyélbe ütött privát eladásoknak. A világ legnagyobb aukciós házaiban, a Christie's-ben és a Sotheby's-ben a privát eladások értékben már az eladások 14,5, illetve 13 százalékát adják, részarányuk pedig folyamatosan nő. A privát értékesítések egyik hátránya a piaci szereplők számára, hogy rendszerint titokban zajlanak, így sem a műkincs értéke, sem az ügylet szereplői nem kerülnek nyilvánosságra. Kivételek persze akadnak...

Világgazdaság | 2010. április 26. 10:32

Jól startolt a "műtárgyútlevél"

Tavaly október elejétől december végéig mintegy ötszáz, idén további hétszáz tárgyra adott ki új típusú kiviteli engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelvételi Irodája. Az új, egyablakos ügyintézéstől azt remélik, kevesebb lesz a jogszerűtlen műtárgykivitel.

Pénzcentrum | 2009. május 19. 13:32

Egy sikeres nő karrier-titkai

Dr. Virág Judit neve ma már egyet jelent a hazai műkereskedelemmel. A galériatulajdonost, igazságügyi festményszakértőt színes, dinamikus egyéniségként festik le a szakmabeliek. Portálunknak adott interjújában elárulta, karrierjét nem tudatosan építette, csupán szerencsés volt. Sikere titkának Törő Istvánt, férjét jelölte meg, akivel tehetségük, egyéni képességük is összeadódott.

Pénzcentrum | 2008. november 14. 13:16

Bővül a képaukciós piac - Új szereplők színesítik a kínálatot

Ahogy a képzőművészeti kínálat is színesedett a hazai műtárgy piacon az utóbbi években, úgy az aukciók száma és kínálata szintén bővül idén. Hogy miért pont most a pénzügyi világválság gazdasági életre ható kiszámíthatatlan közegében, annak egyszerű a magyarázata: mikor elkezdték a felkészülést, még nem sejthette senki, hogy bekövetkezik a válság, emellett pedig a kvalitásos alkotások ilyenkor tudják igazán bebizonyítani, hogy vásárlásuk jó befektetés. Ezért sem túl nagy vakmerőség kijelenteni, hogy a galériák értékes "valutáik" iránt a téli aukciós szezonban bizonyára nagy lesz a kereslet, pláne, hogy a már régebb óta jelenlévő árverező házak mellé nem is akármilyen szereplők lépnek színre igazán kitűnő kínálattal.

Pénzcentrum | 2008. október 13. 09:15

Válságálló befektetés? Mi lesz a műtárgyakkal?

Akaratlanul is felvetődik a kérdés, hogy vajon akad-e olyan befektetési forma, amelyre nem gyakorol hatást a pénzpiaci válság. Vajon a műtárgypiac ilyen, s hogyan vélekednek a piaci szereplők?

Pénzcentrum | 2008. augusztus 21. 08:15

Felbolydult a műkincspiac - Milliárdos ügyletek a háttérben

A világ műtárgyforgalmának csak a kisebb részét jelentik az árverések. A nyilvános piac többszörösét teszi ki a galériák faláról közvetlenül leakasztott, illetve aukcióra nem vitt képek értéke. A bennfentesek szerint Magyarországon viszont a nem nyilvánosság értékesítés az aukciós mérleg alig negyedének felel meg.

Pénzcentrum | 2008. június 9. 08:45

Kiemelkedően teljesít a festménypiac

Igen jól teljesített a festménypiac, hiszen a tavaszi árveréseken összesen több mint 2,5 milliárd forintos forgalom bonyolódott le. A műkincspiacon megfigyelhető stabilitás alapján ezt a piacon egyelőre nem érinti a gyengélkedő gazdaság.

Pénzcentrum | 2008. május 26. 09:15

Nyolcszoros növekedés a hazai műkincspiacon!

A Virág Judit Galéria által készített és közzétett elemzésből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben nyolcszorosára emelkedett a festmény-toplista összleütési értéke hazánkban. Egy évtizeddel ezelőtt Szinyei Merse Pál Parkban című képe 70 millió forintért kelt el, a jelenlegi listán ezzel az összeggel nem kerülni a lejdrágább 12 közé sem.