2 °C Budapest
female buy dairy product in supermarket milk

Drasztikusan megdrágulhat ősszel a magyar tej: románok, horvátok, olaszok vásárolják fel?

2021. szeptember 21. 09:16

Folyamatos, lassú árnövekedésre számítottak az év elején a tejtermelők, ami annak ellenére is megvalósulhat, hogy nominálisan az év eleje óta nem látszik a nyers tej átvételi átlagárának emelkedése. Az éven belüli árgörbe idén ugyanis nem az elmúlt években jellemző ívet rajzolta, mivel elmaradt a nyári árcsökkenés – hívta fel a figyelmet Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az erre az évre várt 110 forintos alapár környékén mozog idén a nyers tej átvételi átlagára, amelynek a következő hónapokban esedékes emelkedését az idén elmaradt nyári árcsökkenés és a piaci tényezők is előrevetítik - írja a Világgazdaság.

Januárban még 2 százalékos volt az éves áremelkedés üteme – ami nominálisan nem volt ugyan igazi drágulás, de elmaradt a nyári árapály –, júliusban már 8, augusztusban pedig 9 százalékos. A szakmabeliek várakozása szerint a nyár végén induló szokásos áremelkedés idén sem marad el, egészen a jövő év első néhány hónapjáig emelkedő nyerstej-árakat prognosztizálnak. Harcz Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a terméktanács éves 110 forintos prognózisa az alapárra vonatkozik, amihez még a beltartalom után prémium jár. 

A termelői költségek folyamatosan emelkednek, elég csak a takarmány és kiegészítői, az energia és a munkabérköltségek folyamatos emelkedését felidézni, az utóbbinál ráadásul a januártól valószínűsíthető havi 200 ezer forintos mértéket is biztosra veszik a szereplők. Az áremelkedés irányába hat az is, hogy az Európai Unióban nincs tejbőség,

a magyar tej hagyományos piacain, Romániában, Horvátországban és Olaszországban pedig felfelé indult az ár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közben növekedett a felvásárolt tej mennyisége: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss adatai szerint augusztusban az előző havi mennyiségnél 4, a 2020. augusztusinál pedig 5 százalékkal volt több. A nyers tej átvételi árában is megjelenő költségemelkedésnek az idén eddig tapasztalt mértéknél hangsúlyosabban kell megjelennie a tejek és a tejtermékek bolti árában is – vélik a terméktanácsnál. Eddig ugyanis a tejpiaci szereplők által elért árnövekedés a fogyasztói árak és azon belül az élelmiszerárak átlagos növekedése alatt maradt, szemben például az étolaj kiugró áremelkedésével.

Az AKI közlése szerint augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül az ömlesztett sajt feldolgozói átadási ára 5, a kefiré és a tehéntúróé egyaránt 4 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 2 százalékkal emelkedett. A 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejet, a tejfölt, a natúr joghurtot és a trappista sajtot csupán 1-1 százalékkal tudták drágábban adni a feldolgozók, mint egy éve, az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt átadási ára stagnált, míg a natúr vajkrémé 4 százalékkal csökkent. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem