16 °C Budapest
Louisville, CO, USA, June 25th, 2019: This Image depicts the construction of a new residence in Louisville, Colorado. After the Foundation is poured, the framing starts. The walls are made from 2x6 lumber to accommodate a thick layer of insulation and sheathed with OSB - Oriented strand board. Larger, engineered lumber is used for the headers over doors and windows. If the opening is large enough, a steel I-beam bay be required. Once the headers, beams walls and floors are installed the roof is constructed from pre-made roof trusses.

Folytatódik a horror a tüzépeken: elképesztő mértékben drágult a faanyag, a szigetelés

2021. szeptember 14. 09:03

Óriási drágulást mért az építőanyagok piacán az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. A faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett 2021 első felében 2020 végéhez viszonyítva. De durván drágult a szigetelés és az elektromos kábel is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által készített friss felmérés szerint a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett 2021 első felében 2020 végéhez viszonyítva - derült ki az ATV riportjából.

Nem csak a faanyagok ára lőtt ki: a hőszigetelő anyagok ára 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig átlagosan 35 százalékkal nőtt országosan. És az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is.

Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig is ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait

– mondta Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége építőanyag-gyártó tagozatának elnöke. Hozzátette, bár már elindultak valamelyest lefelé az árak a piacon, de nem az árrobanással megegyező mértékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05