-2 °C Budapest
Close-up of unrecognizable woman using modern gadget while making online payment in cafe, nfc technology concept

Újfajta fizetési mód hódít Magyarországon: ezt is a járványnak köszönhetjük

2021. szeptember 7. 17:26

Jelentősen gyarapodtak az elektronikus fizetési lehetőségek az elmúlt évben, amelynek hátterében az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése mellett, a fogyasztói szokásokat felülíró koronavírus járvány állt. Egyre népszerűbbek az érintésmentes fizetési megoldások, valamint az online kereskedelem adta lehetőségek. 

A fizetési kártyás infrastruktúra fejlődését több tényező is pozitívan befolyásolta 2020-ban. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi fizetési rendszer jelentése alapján[1] a fizikai elfogadóhelyek száma 10 százalékkal növekedett, köszönhetően annak, hogy a kereskedők már az elmúlt évben megkezdték a felkészülést 2021. január 1-től kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítására, míg a koronavírus járvány az online kártyaelfogadóhelyek terjedésének adott újabb lökést. Tovább terjedt az érintéses technológia is, a tavalyi év végén már a hazai kibocsátású fizetési kártyák 92 százaléka, a POS-terminálok 98 százaléka támogatta az érintéses fizetést.

A fizetési infrastruktúra fejlődése mellett a vásárlói szokások változása is a digitalizáció térnyeréséről árulkodik. A mobilalkalmazásokba regisztrált fizetési kártyák száma az év végére meghaladta a 815 000 darabot, és a korábbi évekhez képest gyorsuló ütemben terjedtek az elektronikus úton – mobilbankon vagy más applikáción keresztül – elérhető számlák is.

Az OTP Banknál tavaly hozzávetőlegesen 15 százalékkal növekedett a kihelyezett POS-terminálok mennyisége összehasonlítva a 2019-es záró állománnyal. Ennek megfelelően az elektronikus fizetési tranzakciók száma is növekedett, ahogy ez már évek óta tendencia.

A koronavírus járvány tavaly újabb lökést adott a digitális pénzforgalom elterjedésének. Arra számítunk, hogy ez a pozitív folyamat a jövőben is kitart, a fizikai és online elfogadóhelyek számának növekedése mellett a vásárlók körében is egyre népszerűbbek lesznek az elektronikus fizetési megoldások. Az OTP Csoport minden kereskedő és szolgáltató számára partner abban, hogy megtalálják a saját és ügyfeleik igényeinek leginkább megfelelő megoldást az elektronikus fizetés biztosítására

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?