15 °C Budapest
Shot of a supermarket aisles with variety of products on shelves. Grocery store with products in racks.

Iszonyatosan pörögnek a magyar a boltok: a váslág után még többet vásárolnak a magyarok

2021. augusztus 4. 11:29

2021. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,2, naptárhatástól megtisztítva 5,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A KSH friss statisztikái szerint 2021. júniusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,2%-kal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,5%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,0%-kal bővült. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 31%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 18%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,9%-kal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1%-kal nőtt. A forgalom volumene 4,7%-kal csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben, 23%-kal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19%-kal tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,6%-kal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2%-kal emelkedtek.

2021 júniusában pedig mindez úgy alakult, hogy az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1211 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A statisztikai hivatal mindezen felül közzé adta azt is, hogy 2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: A kiskereskedelem forgalmának volumene 2,0%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,9%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15