11 °C Budapest
Balatonfenyves, 2021. június 22.Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt.MTI/Varga György

Dúl a diszkontháború a Balatonnál: itt a legolcsóbb boltok térképe

2021. július 15. 14:32

A családi tóparti nyaralások, kempingezések vagy barátokkal töltött balatoni hétvégék elengedhetetlen kelléke a hűtőtáska, hogyha az ember nem akar vagyonokat fizetni a büfékben italokért, ételekért és jégkrémért. A koronavírus járvány hatására az infláció az egekbe szökött idén, a válság pedig rányomta a bélyegét az üdülő övezetek, strandok vendéglátóhelyeinek árszabására. Idén is a legkedveltebb célpont a nyaralók számára a Balaton, sokan több 100 kilóméterről is útrakelnek a magyar tengerhez a nyáron. Viszont nem feltétlenül szükséges az utazás előtt bevásárolni az egész hétvégére, hétre, hiszen a tó környékén is rengeteg a diszkont, ahol fel lehet tölteni az étel-ital készleteket. A Pénzcentrum balatoni bolti térképe megmutatja, hol vásárolhatnak be a nyaralók olcsón a vakáció alatt.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, a szállásárak mellett az ételek-italok is jelentősen megdrágultak a tópartokon 2021-ben. Egy sima lángos ára idén 450-750, sajtos-tejfölös 750-990 forint között alakul, sört legolcsóbban 450 forintért lehet inni, de az átlag inkább 600-700 forint korsónként. Egy gombóc fagyi átlagosan 350-380 forint, viszont a csúcsszezon még csak most következik: híradások szerint sok helyen már 400 forint körüli összeget kérnek egy gombócért, de a Balatonon akár 500-700 forintra is felkúszhat egy adag ára! Ilyen árak mellett nem csoda, ha sokan úgy döntenek, megveszik az áruházakban akciósan a jégkrémet, sört, üdítőitalt, gyümölcsöt, és azt hűtőtáskában beviszik a strandokra. Szerencsére a frekventáltabb helyeken könnyen találhatunk a Balaton partján is boltot, nem kell feltétlenül otthon feltankolni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a sima világos sör (0,4 vagy 0,5 literes kiszerelés) átlagosan 172 forint volt 2010-ben és 222 forint múlt évben: ez 29 százalékos drágulás bő 10 év alatt. Ehhez képest a lángos 69, a fagylalt pedig 95 százalékkal drágább. A strandbelépők ára pedig átlagosan 51 százalékkal emelkedett 2010 és 2020 között.

Újra hűtőtáskával járunk a strandra

A szálláson és az útiköltségen - ilyen horrorisztikus benzinárak mellett - nemigen lehet idén spórolni, és ha nem olyan helyen nyaral a család, vagy baráti társaság, ahol van szabadstrand, akkor a strandbelépőkre egy rövidebb nyaralás alatt több tízezer forintot is könnyedén elkölthetnek. Az infláció és a vendéglátás-turizmus szektort sújtó válság viszont nem tett jót az étel-ital áraknak sem a Balatonon. Az alapanyagok és a munkaerő drágulása miatt 15-30 százalékos emelkedés sem ritka. Így aki spórolni szeretne, annak érdemes jól megpakolt hűtőtáskával érkezni a strandra.

A diszkontokviszont már megkezdték a nagy nyári akciózást, így az étkezés költségeit felére, harmadára is lefaraghatjuk, hogyha jól bevásárolunk a nyaralás előtt.

Hol intézzük a bevásárlást?

Szerencsére a Balaton környékére utazva sem kell azon aggódni, hogy ne tudnánk olcsón bevásárolni, hiszen a magyar tenger partján rengeteg diszkont, szuper- és hipermarket várja tárt karokkal a vásárlókat. Nincs olyan félreeső kis üdülőfalu, ahonnan néhány kilóméterre ne lenne egy nagyobb bolt. Mutatjuk térképen is, hol érdemes intézni a nyaralás alatt a bevásárlást:

A tóparti boltok is felkészültek a nyaralók seregeire: az ALDI áruházlánc például június 15. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté nyilvánította több Balaton-környéki, továbbá a Gárdonyban található üzletét. Ezek az üzletek hosszabb nyitvatartással állnak a helyi lakosok és a turisták rendelkezésére.

A nyári, legnagyobb forgalmú turisztikai szezonban a SPAR 13 Balaton-parti településen szintén meghosszabbított nyitvatartási időben fogadja üzleteiben a vakációjukat töltő vevőket és a helyi lakosokat. Alsópáhok, Balatonakarattya, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatonlelle, Fonyód, Keszthely, Siófok, Szántód, Tapolca és Veszprém – kijelölt üzletei meghosszabbított nyitvatartási időben, szezonális termékekkel kibővített kínálattal várják a nyaraló vásárlókat és a helyi lakosokat.

Megéri a fáradságot

Hogyha egy család egy hetet eltölt a Balatonon, és naponta egyszer fagylaltot vesznek, akkor 350 forintos gombócárral számolva 1750-3500 forintot  is ott hagyhatnak a fagyizókban (5-10 gombócért). Míg ha tölcséres jégkrémet visznek magukkal, akkor 500-1000 forintból kihozhatják ugyanazt. A Sparban az SBudget tölcséres jégkrém a csütörtöktől érvényes akciós újság szerint 99 forint, a Szendvics jégkrém szintén, a 6 darabos Magnum Mini Multipack pedig 1249 forint. Még így is 1040-2080 forintot költ a család jégrémre egy nap, ami cirka 40 százalék spórolás a fagyihoz képest.

Ugyanez a Magnum jégkrémpakk a Tescóban akciósan csak 1099 forint - így már 52 százalék a megtakarítás a fagyihoz képest. Az áruházban a pálcikás jégkrém 149 forint (-57%), a tölcséres hatdarabos multipack 769 forint (-63%).

A Lidlben a pálcikás étcsokis jégkrém szintén 149 forint most, a tízdarabos Mini Mix jégkrémválogatás pedig akciósan 799 forint. Ezzel 77 százalékot lehet spórolni a 350 forintos gombóc fagyihoz mérve. Az idei nyár slágere lehet a fekete tölcséres jégkrém, amivel még a gyerkőcöket is meg lehet győzni, hogy sokkal menőbb ez, mint a fagyizás - és pénztárcabarát, hiszen a négydarabos csomagot a Lidlben 699 forintért vesztegetik. Egy darab így 175 forintra jön ki, így éppen feleannyiba kerül, mint egy átlagos gombóc fagyi.

Hétfőtől a pálcikás popcorn vagy vaníliás-mandulás jégkrém hatos pakk 1099 forint, a tölcséres menta-csokoládé vagy creme brule ízű hat darabos csomag 699 forint, az epres/citromos/kólás Caluppo-szerű retró jégkrémből pedig 599 forint 6 darab. Ez pedig még csak a fele sem volt az akciós kínálatnak, amiben Én kicsi pónim jégkrémtől kezdve a dinnyés pálcikáson át az oreós szendvicsig mindenféle-fajta nyalánkság található. Akárhogy is számoljuk, mind olcsóbb, mint a 350 forintos fagyi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden további jégkrém-akcióért kattints ide!

A sörről nem is beszélve...

Ha szimplán az üdítőárakat vizslatjuk a boltokban, hol van már a március, amikor a KSH szerint például a dobozos narancslé átlagos havi ára már átlépte az 500 forintos lélektani határt (/liter). Azonban ezt nehéz összemérni a strandbüfék árazásával, ahol vagy deciben határoznak meg árat, vagy kisüveges kiszerelésben adják az üdítőket.

A sörárakkal kapcsolatban viszont nemrég azt is kielemeztük, hogy 2010-ben még 7,5 sör is kijött az átlag strandbelépő árából, addig 2020-ra csaknem 9 "sörbe került" a strandolás. A múlt évtized elején még egy gombóc fagyi árából nem is jött ki egy sör, addigra 2020-ban már fordult a kocka, kevesebbet ér egy átlag világos, mint egy gombóc. Egy sima lángos árából régen 1,2, tavaly 1,5 korsó sörre futotta.

Nos, ha sört legolcsóbban 450 forintért lehet inni a strandokon, de az átlag inkább 600-700 forint korsónként, akkor egyértelműen jobban járhatunk egy megpakol hűtőtáskával, akár alkoholmentes, akár alkoholos változatról van is szó. A Lidlben akciósan a Pilsner (0,5 l) 299, az Edelweiss 359, a 0,0%-os Dreher 209, a diszkont 0,33-as házisörei pedig 249 forintba kerülnek.

A Tescóban a Steffl 199, az alkoholmentes Dreher szintén 209, a Kóbányai 215, a Gösser 239, a Staropramen 269 forint. Az Auchanban a Léhűtő lajhár 349, az Arany Szarvas 165, a Löwenbrau 209, a Budweiser 269 forint. Az alkoholmentes Gösser standard 209 áron fut.

A Penny Marketben a Köningsbrau 99 forint! A Soproni Radler (0,0%) 209, a Calsberg 169, a Löwenbrau ugyancsak 209 forint. Akárhogy is nézzük, a sörárak módusza 209 forint, és a medián, vagy az átlag is feleannyi a diszkontokban, mint általában a strandbüfékben az olcsó csapolt.

Összegezve, a hűtőtáskás módszerrel, ha csak néhány terméket váltunk is ki ilyen módon, és nem a strandon, hanem egy helyi diszkontban vesszük akciós, máris felezhetjük a nyaralás étel-ital költségeit. Ezeken a költéseken ugyanis teljesen el is csúszhat a (családi) büdzsé, hiszen ha első nap leperkál az ember több ezer forintot belépőre, aztán tízezret néhány lángosra, fagyira és üdítőre, másnap már meggondolja, hogyan készüljön a strandra.

Annak sem kell aggódnia, aki nem vitt magával hűtőtáskát az útra: a Sparban most 999 forinttól kaphatók a táskék, +249 forint a jégakku darabja, de a Tescóban most a masszív, keményfalú, elektromos megoldásra is beruházhatunk 12990 forintért. Két nap alatt visszahozza az árát, ha tele is rakjuk enni-innivalóval.

Címlapkép: Varga György/MTI

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem