Balatonfenyves, 2020. augusztus 8.Állószörfösök (SUP-osok, Stand Up Paddle) Balatonfenyvesen 2020. augusztus 8-án. Kelet felõl emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhõmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hõség miatt Budapestre, valamint 14 megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna - adtak ki elsõfokú figyelmeztetést.MTI/Varga György

Sorra zárnak be a balatoni szabadstrandok: egyre kevesebb helyen fürödhetünk ingyen

2021. június 19. 06:54

Idén is kevesebb szabadstrandot használhatunk a Balatonon, mint tavaly: folyamatosan csökken a számuk. Pedig azok a települések, melyek kitartanak az ingyenes fürdési lehetőség biztosítása mellett hosszú távon jobban járnak, hiszen több lesz a turista és a bevétel is. 

A következő napokban várható tartós nagy meleg miatt hőségriasztást adott az országos tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig. Aki teheti, biztosan víz mellé menekül ezen a hétvégén: óriási turistarohamra készülnek a balatoni települések, az ottani vendéglátósok és szállásadók, mégúgy is, hogy pincérből és szakácsból óriási a hiány, a szállodák panziók pedig csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Az utazás, a szállás és az étkezés költségei mellett azonban számolni kell a tóparton a strandbelépők áraival is, mely egy 4 tagú család esetében akár napi 8-10 ezer forint is lehet. Vannak ugyan még ingyenesen igénybe vehető partszakaszok, ám a Népszava gyűjtése szerint a tavalyi évhez hasonlóan

idén ismét csökkent a szabadstrandok száma: egy év alatt nyolccal lett kevesebb.

A 40 stranddal rendelkező balatoni település közül 21-ben az idén csak pénzért lehet fürdeni. De nézzük az idei szabadstrandok listáját a CsodálatosBalaton gyűjtésében.

Tűnnek el a szabadstrandok, ugyanakkor sokszor ez adja a település legnagyobb vonzerejét, mely által még több turistát lehetne odacsábítani a nyári szezonban. Ha több a vendég, több a helyi vállalkozók és az önkormányzat bevétele, ami hosszú távon fenntarthatóbb stratégiának tűnik, mint a területek eladása.

Miért tűnnek el a szabadstrandok?

Ennek természetesen sok oka lehet, az egyik legmarkánsabb kétségkívül az, hogy ezek a tóparti területek hihetetlenül értékesek. A Portfolio elemzéséből kiderül, hogy bár elsőre nem úgy tűnik, ám a számokat tekintve nem épül kiugróan sok lakás a Balatonnál. A probléma inkább azzal van, hogy egyre gyakoribb az olyan projekt, ami a tájba egyáltalán nem illeszkedve tornyosul a környező nyaralók fölé, ahol a helyi építési szabályzatokkal szemben egyértelműen a vállalkozói érdekek érvényesülnek. A szabadstrandok fogyatkozó száma és a közvetlen vízparti telkek parcellázása vagy építési szabályainak átminősítése is erről tanúskodik, ami hosszabb távon a tó körüli természeti értékek károsodásához, eltűnéséhez vezet. A partközeli fejlesztésekre egyébként az aktuális kínálati árak is utalnak. Egyre több az olyan új építésű lakás, ahol a négyzetméterárak akár a másfél millió forintot is meghaladják, vagyis a budapesti belvárosi árszintekkel egyeznek meg. Ilyen árakat viszont általában csak akkor hajlandók kifizetni a vásárlók, ha a lakásból mindössze néhány lépés a vízpart, esetleg saját strandja is van, ami - ha tömegessé válik a jelenség - érezhetően csökkenti a nyilvánosan elérhető vízparti helyek számát.

Erre megoldás lehetne a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének kezdeményezést, mely arról szól, hogy önkormányzatok, esetenként civil szervezetek is megkaphassanak egy-egy vízparti terület tulajdon- vagy kezelői jogát, és ezek kerüljenek bele az új vízparti tervekbe.

Így lehetne garantálni, hogy ezek a területek ne kerüljenek magánkézbe, ne épüljenek be, hanem gondozottak legyenek, és közérdekeket szolgáljanak hosszú távon

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 – fogalmazott Gál Lajos közölte, a BCSZSZ elnöke, majd hozzátette, a jelenleg egyeztetés alatt álló vízparti tervek nem mindenhol garantálják a természetközeli területek fennmaradását.

A Balaton népszerűbb, mint valaha, sok magyar még óvatos

Ennek ellenére a Balaton sosem volt még olyan népszerű, mint ezekben az években, pandémia ide vagy oda. A belföldi turizmus új lendületet vett május óta, folyamatosan emelkedik a szállásfoglalások száma, és minden esély megvan egy nagyon erős nyári szezonra az idén – mondta el Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a balatonfenyvesi vízicsúszda átadásakor.  Hozzátette, hogy júniusban az eddig eltöltött és a már lefoglalt vendégéjszakák száma országosan 11 százalékos növekedést mutat tavaly júniushoz képest az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatai szerint. Júliusra már 1,9 millió vendégéjszaka-foglalást regisztráltak, míg augusztusra 1,5 milliót. A június eleje és augusztus vége között eddig rögzített foglalások egyharmada a Balatonnál történt.

Ugyanakkor a magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatos utazási terveit illetően: a válaszadók 63 százaléka legkorábban nyár végére tervez utazást, a nyáron utazni készülőknek ugyanakkor már 51 százaléka gondolkodik külföldi útban, ami meghaladja a tavaly nyár elején mért 44 százalékos arányt – derül ki a Netrisk.hu felmérésére érkezett közel 6000 válaszból.

Tó vize, tó vize

Persze az árak és a körülmények mellett az is nagy kérdés minden évben, hogy milyen a víz minősége. Tudvalevő, hogy Balaton nyugati medencéje, főként a strandok egyre jobban iszaposodnak. Ez indokolttá tenné a 17 éve abbahagyott iszapmentesítési munkák folytatását, a strandok előtt lévő, évek óta megtelt iszapcsapdák kitisztítását, továbbá a tóból kikerülő, majd megtisztított homokkal történő rendszeres strandhomokozást. A mederfeltöltődés a Zala folyó hordaléka miatt érinti jobban a Balaton nyugati medencéjét, így rendkívül fontos a Kis-Balaton és a Keszthelyi-medence kitisztítása az elvárt vízminőség biztosításáért – hívta fel a figyelmet nyár elején a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége.

Ugyanakkor algásodást is jeleztek a Balaton északnyugati partjainál, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai Balatongyörök partjainál a fonalas kékalgák elszaporodását tapasztalták. A vízmintákból esetenként ki is mutatták a fürdőzéshez megengedett 50 mikrogramm/liternél 25-50 százalékkal magasabb A-klorofill-koncentrációt, amely az algásodás fő mutatója. Napokkal később már ismét alacsony volt az érték, ám a mostanihoz hasonló algásodás visszatérő jelenség a Balaton partjainál, és nagyrészt az időjárás befolyásolja: ha 4-7 napig is kitart a szélcsendes nagy meleg, az kedvezni fog egy újabb algavirágzásnak.

És persze egyre több gyógyszermaradvány kerül a tóba, habár az emberi gyógyszermaradványok szintje világviszonylatban mérve átlagos mértékű a Balatonban és annak vízgyűjtőjében. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a környezetben mérhető hormonkoncentrációk a gerinctelenek szervezetében már változásokat okozhatnak - derült ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) új kutatásából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?