28 °C Budapest
Young women customer searching in in frozen food case

Nem lassul a vásárlási láz Magyarországon: egyre több pénzt hagyunk majd a boltokban

MTI
2021. július 6. 20:01

A következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak az elemzők a legfrissebb adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden tette közzé, hogy májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő a májusi adat, ugyanis ez a bővülés a tavaly májusi alacsony bázis következménye. Idén bár április-májusban már javában zajlott a gazdaság újraindítása és a járványügyi korlátozások enyhítése, ez érdemi javulást nem hozott a kiskereskedelem számára. Az újraindulás elsősorban a szolgáltatószektor számára jelenthet hatalmas lökést, a kiskereskedelmi adatok azonban nem veszik figyelembe ezt a szektort.

Mindezek ellenére az elemző töretlen optimizmussal várja a júniusi adatot és a felpattanást. Ebben nagy segítség lehet a Labdarúgó Európa-bajnokság, amely ismét turistákat hozott Magyarországra és segíthette a kiskereskedelmi szektort is.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte, a kiskereskedelmi forgalom májusban mért 5,8 százalékos bővülése elmaradt a várakozásoktól. A háztartások feltehetően a vásárlások helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak.

Hozzátette, a forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja, hogy a következő hónapokban egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, valamint a korlátozásokkal nem érintett ágazatokban továbbra is dinamikus a bérnövekedés. Emellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható stabiliálódásában.

Idén 3 százalék körül nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre azonban az idei év eleji alacsony bázis és a gyermeket nevelők számára tervezett személyi jövedelemadó (szja) visszatérítés hatására kétszámjegyű növekedésre számít az elemző. A járványhelyzet előtti szint elérése a második félévben várható a kiskereskedelemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknak megfelelően bővült májusban, amelyet a korlátozások lazítása és a gyenge bázisidőszaki adat magyaráz.

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene már meghaladta a 2 évvel korábbit, azonban az egyes termékcsoportok forgalma eltérően alakult 2019-hez képest. Bár éves alapon az üzemanyag-kereskedelem és a nem-élelmiszer kereskedelem is erőteljesen nőtt, a két évvel korábbi szintjét csak az utóbbi érte el. Az üzemanyag-kereskedelemre a nemzetközi forgalom korlátozása, illetve az otthoni munkavégzés elterjedtebbé válása gyakorolt negatív hatást.

A korlátozások enyhülésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével a kiskereskedelmi forgalom további emelkedésére számít a következő hónapokban, így a fogyasztás növekedési hozzájárulása pozitív lehet. Ezt legfeljebb egy esetleges negyedik hullám változtathatná meg - vélekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21