14 °C Budapest
Méghogy olcsóbb a szezonális gyümölcs-zöldség: az árak egekben, változás nem várható

Méghogy olcsóbb a szezonális gyümölcs-zöldség: az árak egekben, változás nem várható

2021. június 4. 08:58

A termelési költségek, az infláció, a bérkiáramlás csökkenése, a covid járvány okozta gazdasági visszaesés mindenképpen fékezi a keresletet és az árakat a zöldség-gyümölcs piacon - írja a Népszava. Nem fognak változni a szamócaárak – mondja a Lehel piacon az árus. Így feltehetően a szezon végig marad a kétezer forint körüli kilónkénti átlagár, de van ahol már 980 forintért is kapható, ha nem is a legjobb ízű.

Legalább ilyen széles az árskála a zöldborsó kínálatban is: 580-1400 forint között lehet válogatni.

Ez import kajszi, de a hazai sem lesz olcsóbb

– közli a stand mögött álló férfi, igazítva egyet az 1480 forintos táblán. A helyi árolimpia győztese egyelőre a 3800-4800 forintos málna, így az 1800 forintos cseresznye csak ezüstérmes a gyümölcsök között.

Európában az inflációban is az élen állunk: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi jelentése szerint a forint romlása 5,1 százalékkal haladta meg áprilisban a tavalyi hasonló időszakot. Erre 2012. óta nem volt példa. Az élelmiszerek idén a negyedik hónapban 2,4 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

A zöldségek, legalábbis egy részük, nagyjából a tavalyi árszintet tartják. Ilyenek a melegigényes hajtatott – köznyelven fóliás, vagy üvegházi – növények, amelyeknek igen kiegyensúlyozott a piaca. Ezek árai az első négy hónapban nagyjából a tavalyi szinten maradtak – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértője. Ez jó hír a fogyasztóknak, kevésbé a magasabb költségekkel dolgozó termelőknek.

A szakember szerint ennek oka, hogy a kiskereskedelmi láncokkal szemben nem tudták érvényesíteni a termelési költségeik emelkedését. Mindenesetre az úgynevezett tévépaprikából, fürtös, bogyós paradicsomból szinte teljesen önellátó az ország. A hidegtűrőbb növények, mint a kínai kel, fejes káposzta, karfiol, valamelyest magasabb áron kerültek a pultokra. A karfiol olykor kilónként 1 000 forintot is kóstált. A hajtatási szezon ezeknél a növényeknél befejeződött és a hideg április-május miatt nagyjából 10 napos késéssel a szabadföldi termékeknek adják át a terepet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyümölcsösök termését újra a tavaszi fagyok befolyásolják a legnagyobb mértékben, és a terméskötődésnek nem kedvezett a szokatlanul hűvös, borult, fényszegény időjárás sem, és ezen egy-egy napos-meleg ciklus sem változtatott érdemben - tájékoztatott Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke . Még mindig bizonytalan a miből mennyi terem a fákon, mert a rendkívül hűvös és fényszegény tavasz miatt nagyon vontatott a vegetáció, vagyis a gyümölcsök fejlődése, érése.

Bő két hét csúszásban van a szezon, így érdemben még - a szamócán kívül - el sem kezdődött, jóllehet ilyenkor egy átlagos évben már szüretelik a cseresznyét. A tavaszi fagykárok miatt várhatóan kajsziból és őszibarackból gyenge lesz a termés, minden más gyümölcsfajnál még egy közepes vagy akár jó termés is lehet.

Ha a következő hetekben tartósan csapadékos időszakra váltana az időjárás, mint ahogyan az az előző három év júniusaiban megtörtént, az igen jelentős károkat okozna a szamóca-, a cseresznye- és a meggytermésben. Ez az árak emelkedését hozhatná, vagyis kedvezőbb lenne, ha napos, mérsékelten meleg és száraz idő következne júniusban – jegyezte meg Apáti Ferenc. A tavaly horrordrága almával kapcsolatban egyelőre az látszik, hogy a tavaszi fagyok az almát csak kisebb mértékben érintették, és egész jó termésre van esély. Az árak ennél fogva várhatóan mérséklődni fognak, ami azonban nem lesz nehéz, hiszen tavaly valóban szokatlanul magas árak alakultak ki.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem