32 °C Budapest
Méghogy olcsóbb a szezonális gyümölcs-zöldség: az árak egekben, változás nem várható

Méghogy olcsóbb a szezonális gyümölcs-zöldség: az árak egekben, változás nem várható

2021. június 4. 08:58

A termelési költségek, az infláció, a bérkiáramlás csökkenése, a covid járvány okozta gazdasági visszaesés mindenképpen fékezi a keresletet és az árakat a zöldség-gyümölcs piacon - írja a Népszava. Nem fognak változni a szamócaárak – mondja a Lehel piacon az árus. Így feltehetően a szezon végig marad a kétezer forint körüli kilónkénti átlagár, de van ahol már 980 forintért is kapható, ha nem is a legjobb ízű.

Legalább ilyen széles az árskála a zöldborsó kínálatban is: 580-1400 forint között lehet válogatni.

Ez import kajszi, de a hazai sem lesz olcsóbb

– közli a stand mögött álló férfi, igazítva egyet az 1480 forintos táblán. A helyi árolimpia győztese egyelőre a 3800-4800 forintos málna, így az 1800 forintos cseresznye csak ezüstérmes a gyümölcsök között.

Európában az inflációban is az élen állunk: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi jelentése szerint a forint romlása 5,1 százalékkal haladta meg áprilisban a tavalyi hasonló időszakot. Erre 2012. óta nem volt példa. Az élelmiszerek idén a negyedik hónapban 2,4 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

A zöldségek, legalábbis egy részük, nagyjából a tavalyi árszintet tartják. Ilyenek a melegigényes hajtatott – köznyelven fóliás, vagy üvegházi – növények, amelyeknek igen kiegyensúlyozott a piaca. Ezek árai az első négy hónapban nagyjából a tavalyi szinten maradtak – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértője. Ez jó hír a fogyasztóknak, kevésbé a magasabb költségekkel dolgozó termelőknek.

A szakember szerint ennek oka, hogy a kiskereskedelmi láncokkal szemben nem tudták érvényesíteni a termelési költségeik emelkedését. Mindenesetre az úgynevezett tévépaprikából, fürtös, bogyós paradicsomból szinte teljesen önellátó az ország. A hidegtűrőbb növények, mint a kínai kel, fejes káposzta, karfiol, valamelyest magasabb áron kerültek a pultokra. A karfiol olykor kilónként 1 000 forintot is kóstált. A hajtatási szezon ezeknél a növényeknél befejeződött és a hideg április-május miatt nagyjából 10 napos késéssel a szabadföldi termékeknek adják át a terepet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyümölcsösök termését újra a tavaszi fagyok befolyásolják a legnagyobb mértékben, és a terméskötődésnek nem kedvezett a szokatlanul hűvös, borult, fényszegény időjárás sem, és ezen egy-egy napos-meleg ciklus sem változtatott érdemben - tájékoztatott Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke . Még mindig bizonytalan a miből mennyi terem a fákon, mert a rendkívül hűvös és fényszegény tavasz miatt nagyon vontatott a vegetáció, vagyis a gyümölcsök fejlődése, érése.

Bő két hét csúszásban van a szezon, így érdemben még - a szamócán kívül - el sem kezdődött, jóllehet ilyenkor egy átlagos évben már szüretelik a cseresznyét. A tavaszi fagykárok miatt várhatóan kajsziból és őszibarackból gyenge lesz a termés, minden más gyümölcsfajnál még egy közepes vagy akár jó termés is lehet.

Ha a következő hetekben tartósan csapadékos időszakra váltana az időjárás, mint ahogyan az az előző három év júniusaiban megtörtént, az igen jelentős károkat okozna a szamóca-, a cseresznye- és a meggytermésben. Ez az árak emelkedését hozhatná, vagyis kedvezőbb lenne, ha napos, mérsékelten meleg és száraz idő következne júniusban – jegyezte meg Apáti Ferenc. A tavaly horrordrága almával kapcsolatban egyelőre az látszik, hogy a tavaszi fagyok az almát csak kisebb mértékben érintették, és egész jó termésre van esély. Az árak ennél fogva várhatóan mérséklődni fognak, ami azonban nem lesz nehéz, hiszen tavaly valóban szokatlanul magas árak alakultak ki.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?