Cropped shot of a young woman cleaning the kitchen counter with cleaning spray and cloth at home during the day

Fölösleges megvenni az általános tisztítószereket? Sok termék leszerepelt a teszten

2021. április 17. 14:16

Nem ajánlja az általános tisztítószerek használatát a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mivel sok termékre nincs pontosan ráírva, mire való, és sok esetben nem hatékonyak például a zsíros szennyeződések ellen. A TVE most 23 terméket vizsgált meg. Kiderült, hogy teljesítettek az olcsóbb sajátmárkás, és a méregdrága, neves tisztítószerek.

Egyáltalán nem ajánlja az általános tisztítószerek használatát a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely most 23 ilyen terméket vizsgált meg, amelyeket rogériákban, szupermarketekben, webshopokban és MLM rendszerben lehet megvásárolni Magyarországon.

A egyesület azt tapasztalta, hogy a termékek csupán felénél tüntetett fel konkrét információt a gyártó a szerrel eltávolítható szennyeződés típusáról (zsír, vízkő, rozsda, szappanmaradék, stb.). A többi terméket egyszerűen általános tisztítószerként forgalmazták, pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen szennyeződéshez milyen szert használunk.

Ha zsíroldásra legalább elméletben alkalmas terméket keresünk, lúgos kémhatású tisztítót válasszunk. Savasságról árulkodik, ha a termék ecetet tartalmaz vagy kifejezetten említik a vízkőoldó képességét. Ha pedig szappant látunk az összetevők között, akkor gyaníthatjuk, hogy lúgos kémhatású a szer - összegezte az eredményeket a TVE.

Zsíroldásra ezek hasztalanok!

100 százalékos hatékonyságot ért el a zsíroldási tesztben és konkrét információt is szolgáltat, vagyis említi a zsíreltávolítást a címkéjén három olcsó, sajátmárkás termék: a Denkmit, a domol és a Tesco általános tisztítószerei.

Ezeket követi a Green emotion, EU Ecolabel címkével is rendelkező termék, amely 98 százalékos hatékonyságú, de csak nagyon általános felhasználási információ olvasható a magyar nyelvű címkéjén. Még mindig nagyon jó, 80 százalékos hatékonyságot mértek a Mr Proper általános tisztítójánál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A listán ezután két ökocímkés termék következik, közepes hatékonysággal és közepes árkategóriában: a Frosch levendulás tisztítószere és a Seventh Generation általános tisztító spray-je. Az előbbinél a címke is kielégítő, az utóbbinál nem igazán.

Az Aldi sajátmárkás tisztítószere, a Tandil is elfogadható eredményt ért el tisztítás tekintetében, emellett kedvező az ára és a címkén is olvashatjuk az alkalmazásra vonatkozó részletes információt. Enyhe zsíroldóképességgel rendelkeznek, viszont drágák az MLM rendszerekből beszerzett termékek, a Forever Aloe és az Amway univerzális tisztítószerei.

Összességében az egyesület nem ajánlja az általános felülettisztítók használatát, felesleges vegyszernek tartják, ami csak növeli a háztartásban keletkező hulladék mennyiségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?