6 °C Budapest

Raktárvadászat magyar módra: őrület, mi mindent meg lehet venni a Vagyonkezelő árverésein

2021. március 25. 16:47

Ha internetes aukciókról beszélünk, legtöbbünk kizárólag a népszerű hazai és nemzetközi online piacterekre gondol. Pedig ezeknek olcsó alternatívája körbenézni az állami intézmények honlapjain. Bizony, az MNV felületein például számos kincsre lelhetünk, az iparművészeti jellegű porcelánbabáktól a filmplakátokon át a festményekig. És ha mindez nem lenne elég, akkor egy pofátlanul jól eltalált licittel akár sokszorosával olcsóbban hozzájuthatunk akár még gyűjtiői csecsebeécskehz is. A Pénzcentrum most ilyen ajánlatok közül szemezgetett.

Kevesek számára ismert, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) már 2015 óta működtet egy minden magyar állampolgár számára szabadon hozzáférhető aukciós felületet. Talán az itt kínált tételek változatossága és mennyisége nem versenghet a legnépszerűbb online piacterekével, ám a meghirdetett tárgyak között olykor igazi kuriózumokra bukkanhat az ember.

Nem csak a kézenfekvőnek tűnő, ingatlanokat, vagy gépkocsikat érintő árverésekkel találkozhatunk ugyanis az oldalon, hanem a portfólió részét képezik például a szignózott festmények, játékok, de például régi filmplakátok is.

A tételek eredete egyébként változatos. Az MNV és a NAV által lefoglalt tárgyak és ingatlanok mellett számtalan, más szervezetek általi megbízásként felkerült hirdetést is találhatunk, ezért ha szempont nekünk a tulajdoni háttér, vagy az alapadatok közt valami más nincs jelölve, érdemes elolvasni a hirdetményekhez PDF formátumban mellékelt részletes leírást

Zsibvásár a Vagyonkezelő oldalán

A közeledő húsvéti hosszú hétvégét kísérő aktualitásként, most például számos népviseletet hordó babára bukkantunk, amik a potom 1000 forintos kikiáltási árukon olcsó ünnepi dekorációs alternatívák, sőt egy részük még képzőművészeti szemmel is érdekes darab.

Forrás: MNV

Ezek közül talán a kosaras parasztlány a kedvencünk. De rengeteg féle kiegészítővel és méretben megtalálhatjuk őket, a faháncstól a porcelánig, többféle technikával elkészítve. Ezeknek a babáknak szintén 1000 forint jelenleg a kikiáltási ára.

Forrás: MNV

Menők még a valószínűleg ugyanarról a helyről származó, kínai és indiai babák is és a szintén a napokban meghirdetett török baba is. Ezekről a babákról érdemes tudni, hogy nem csak ritka, sokszor 30-40 éves darabok, de galériák, vagy magángyűjtők komoly pénzeket is el szoktak kérni értük.

Az MNV oldalán 1000 forintért meghirdetett népviseletes párnál kisebb méretű babákból például 16 ezer forintért találtunk egy hasonló párt, ázsiai babákból pedig 8500 forintos darabáron leltünk rá hasonlóra, egy műtárgyakra szakosodott aukciós oldalt böngészve. Ha tehát valakinek sikerülne az MNV oldalán alacsony áras ajánlatot tennie, akkor nagyon kedvező áron juthatna hozzá egy-egy darabhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: MNV

A képzőművészeti vénával rendelkezők szívét megdobogtathatják még a profi ecsetkészletek is, bár ezekből a márkásak kikiáltási ára már borsosabb, így csak a hozzáértők tudják felbecsülni, megérnek-e ebben az erősen használt állapotban 5000 forintot, merthogy ennyibe kerülnek. Aki viszont inkább készen szeretne képekhez jutni, a festmények és szitanyomatok széles választéka mellett filmplakátokból is válogathat, sőt most még egy bekeretezett puzzle csendéletre is lecsaphat.

Portrékat például 5000 forinttól, gyűjtői állapotú antik plakátokat 15000 forintos egységáron találtunk. Érdekes megjegyezni, hogy például a régi magyar plakátok gyűjtésének Magyarországon igen nagy hagyománya van. Ezért egy-egy vájtszemű licitvadász könnyen igazi kincsre bukkanhat itt. Érdemes tehát böngészni a licitek között, hiszen mindig kerülnek fel újabb és újabb tárgyak az oldalra.

Ki licitálhat az oldalon?

Az MNV honlapján közölt információk szerint az Elektronikus Aukciós Rendszer lényege, hogy bárhonnan elérhető, így azon keresztül bárki számára hozzáférhető, költséghatékony, gyors, rugalmas árveréseket lehet lebonyolítani, a potenciális vevők szélesebb köréhez eljutva pedig éles versenyhelyzetet is teremt. Az MNV portfólió tisztítási stratégiájával összhangban, olyan tételek kerülnek fel ide, melyek nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem indokolt.

A felületre való regisztrációhoz szükségünk van viszont ügyfélkapura. Az ügyfélkapun keresztül belépve és adószámunkat megadva megnyíló regisztrációs felületen ismét meg kell adnunk legfontosabb adatainkat, itteni regisztrációnk megerősítését követően pedig máris jogosultak vagyunk ajánlatot tenni a meghirdetett ingatlanokra és ingóságokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm