Óvatosabban vásároltak a magyarok 2021 elején, mint egy évvel korábban

Óvatosabban vásároltak a magyarok 2021 elején, mint egy évvel korábban

2021. március 4. 13:33

2021. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,6, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

2021. januárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 1,8 százalékkal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,5 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,3 százalékkal csökkent - tájékoztatott a KSH.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 2,2 százalékkal kisebb lett. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,2%). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2%), a bútor-, műszakicikk- (13%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (14%), a textil-, ruházati és lábbeli- (21%), valamint a használtcikküzletekben (24%). Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

2021-től a kiskereskedelmi forgalomba beleszámított csekély, 0,6 százalékkal részesedő, nem élelmiszer-kiskereskedelembe tartozó piaci és egyéb, nem bolti kiskereskedelem volumene - nyers adat szerint - 14 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,5 százalékkal kisebb lett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26 százalékkal csökkentek.


2021. januárban:
 Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 948 milliárd forint volt.
 Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27