15 °C Budapest

Így segítik a boltok a karácsonyi bevásárlást: kérik a vásárlókat, működjenek együtt

2020. december 8. 17:28

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai azzal számolnak, hogy a karácsonyi ünnepek előtt jelentősen megnövekszik a családok költekezése a kereskedelmi egységekben. A jelenlegi járványhelyzetben - összhangban a kormány, a közös védekezést szolgáló szigorú intézkedésével - a karácsonyi bevásárláskor is fokozottan ügyelni kell a járvány elleni védekezésre - hávták fel a figyelmet közleményükben, és biztosították a vásárlókat és munkatársakat: minden tőlük telhetőt megtesznek a biztonságuk érdekében.

A járvány elleni védekezést szolgáló előírások betartása érdekében ugyanakkor továbbra is a vásárlók együttműködését kéri az OKSZ. Így kötelező a maszk helyes viselete, az üzleteknek pedig legkésőbb 19 órakor be kell zárniuk (december 24-én 14 óráig lehetnek nyitva).

Ezért kérjük a vásárlókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra a bevásárlást, a rövidebb nyitvatartás miatt tervezzenek előre és lehetőleg egyedül látogassák a boltokat

- írja az OKSZ közleménye, és felhívták a figyelmet: a kijelölt idősávokban csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak. Kérik őket, hogy saját biztonságuk érdekében éljenek ezzel a lehetőséggel. Az OKSZ tagvállalkozásai továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a járvány elleni védekezésre, amire a pandémia kezdete óta több 10 milliárd forintot fordítottak az érintett kereskedelmi láncok - írják.

A járvány elleni védekezés jegyében az áruházakban - a tömeges jelenlét, a tolongás elkerülése érdekében - több szakeladó, pénztáros és árufeltöltő dolgozik, megerősítették a vevőszolgálatokat is. A fentieken túl az áruházak, a vásárlók biztonsága érdekében többféle, egymástól eltérő eszközt alkalmaznak, így például:

  • korlátozhatják az egyidejűleg használható bevásárlókocsik, bevásárlókosarak számát, e nélkül pedig nem engednek be vásárlót,
  • folyamatosan felhívják rá a figyelmet és padlómatricákkal is segítik a távolságtartást, erre az eladótérben is kérhetik a vásárlókat, akár személyes megszólítással is,
  • a pénztárak mellett a csemegepultoknál, hentespultoknál is távolságtartást kérnek és azt a padlón elhelyezett jelölésekkel segítik.

Az OKSZ együttműködésre törekszik a társ szakmai szervezetekkel is, hiszen a vásárlók kiszolgálása, az ünnepi időszak biztonsága - más szakmai kérdésekkel együtt - mindig is közös ügye a kereskedelmi képviseleteknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem