12 °C Budapest
Csodaszer ez az őshonos magyar növény: szinte bármelyik kertben megterem

Csodaszer ez az őshonos magyar növény: szinte bármelyik kertben megterem

2020. október 14. 08:14

Sokak számára ismerősen csengő mondat, miszerint mindennap egy alma az orvost távol tartja. E népi bölcsesség mintájára az időközben felfedezett számtalan más "csodatévő" superfood is megérdemelne egy-egy jól csengő szólást, hátha nemcsak a magyar társadalom köztudatában, de a családok asztalán is sikerülne őket "meghonosítani". Ilyen, a Magyarországon méltatlanul alulértékelt faj a homoktövis, amely 10x annyi C-vitamint rejt magában, mint a citrom, és több mint 200, a szervezet számára hasznosítható értékes tápanyagot tartalmaz. A növény behatóbb megismeréséhez egy Csongrád-Csanád megyében gazdálkodó mezőgazdász házaspárhoz, az Évkerék Ökotanya tulajdonosaihoz fordult a HelloVidék.

A HelloVidéknek nyilatkozó szakemberek szerint, nekik nem kellett feltalálniuk a spanyol viaszt, ugyanis

Bbár Magyarországon is őshonos növényről beszélünk, mégis Németországban, a skandináv és balti államokban, Oroszországban már régóta ismert és használt fontos immunerősítő és kozmetikai alapanyag. A magyarországi ültetvények száma kb. 10 éve kezdett gyarapodni, és ezzel együtt a homoktövis hatásainak népszerűsítése is ekkor indult el, szóval a köztudatba most kezd igazán beépülni

 - válaszolta meg Dr. Kiss László azt a kérdést, miért csak a kétezres éveket követően kezdtük el "felfedezni" a homoktövist. 

A homoktövis nem véletlenül tartozik a szuperélelmiszerek közé, elképesztő beltartalma van és nagyon széles hatásspektruma. Gyulladáscsökkentő, szövet- és sejtregeneráló, erős antioxidáns hatású, roboráló, máj méregtelenítő, teljesítménynövelő, zsírégető, vércukorszint-kiegyenlítő és még kismillió pozitív hatása van az emberi szervezetre, így akinek konkrét egészségügyi problémája van ,vagy megelőző jelleggel használja, egész évben fogyasztja a homoktövis termékeket

- emelt ki néhány pozitív hatást a sok közül Dr. Kiss László. Ha többet is megtdunál a magyar homoktövisről, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét a témában!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?