15 °C Budapest

Fontos változás a házhozszállításnál: ne csodálkozz, ha búcsút kell venned kedvenc éttermedtől

2020. június 19. 15:03

Noha a veszélyhelyzet idejére megkönnyítették az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára, a rendszer most visszaáll a régi gyakorlatra. E tevékenységeket ideiglenesen bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatták a napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmazó kereskedők. A veszélyhelyzet megszűnésével a tevékenység végzését ismét be kell jelenteni az illetékes kereskedelmi hatóságnál, akkor is, ha azt az átmeneti előírások szerint kezdte meg a vállalkozás.

Az intézkedés célja a lehetőség szerinti legrugalmasabb keretek megteremtése, a vállalkozások rendkívüli helyzethez való alkalmazkodásának megkönnyítése volt. Az átmeneti szabályozás garanciát teremtett az ellátásbiztonság fenntartására, miközben lehetővé tette, hogy minél többen jussanak hozzá a napi szükségleteik kielégítését szolgáló termékekhez (pl. élelmiszerekhez, drogériai cikkekhez) otthonuk elhagyása nélkül is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most aztközölte a Pénzcentrummal, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével újból be kell jelenteni az üzleten kívüli és a csomagküldő kereskedelmi tevékenység folytatását a kereskedő székhelye szerinti település jegyzője felé.

Kiemelték: Ezt azoknak a vállalkozásoknak is meg kell tenniük, amelyek az elmúlt időszakban, az átmeneti rendelkezések szerint fogtak bele a házhozszállításba. Hatályát vesztette az a veszélyhelyzeti előírás is, amely a taxisok, taxitársaságok részvételét egyszerűsítette az áruk kiszállításában azzal, hogy e tevékenységük végzése során mentesítette őket a személyszállításra vonatkozó követelmények alól.

A házhozszállítás könnyített feltételei számos üzletet, éttermet segíthettek hozzá ahhoz, hogy átvészeljék a kijárási korlátozásokkal, más veszélyhelyzeti intézkedésekkel szükségképpen együtt járó forgalomcsökkenést. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem áprilisban történelmi rekordot döntött, az egy évvel korábbi adathoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát. Az összesen 114 milliárd forintos értékesítési volumen azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben befolyt minden nyolcadik forintot házhozszállításból hozták össze az ágazat cégei. A kiugró növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult az átmeneti szabályozás, amely elősegítheti a szektor belső átrendeződésének felgyorsulását, a korszerű, kényelmes értékesítési módok térnyerésének tartóssá válását is

- fűzte hozzá Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem