14 °C Budapest
Méghogy a kiszállítás mentette meg a vendéglátást: épphogy túléltek áprilisban

Méghogy a kiszállítás mentette meg a vendéglátást: épphogy túléltek áprilisban

2020. június 11. 19:02

A házhozszállítást a járvány alatt rengeteg olyan vendéglátóhely, cukrászda vállalta be, amelyek korábban nem éltek a lehetőséggel. Az elviteles ételkiszállítást a vendéglátás megmentőjének kiáltották ki, azonban a helyek nagyrésze a bevételének háromnegyedét elveszítette az áprilisi időszakban. Hiába pörgött fel a kajarendelés: az elvitel annyit segített, hogy legalább a bevétel negyede megmaradt, ezzel viszont nehéz a felszínen maradni.

Kényelmesen beülni, megrendelni, megenni, meginni, így teljes a vendéglátózás élménye a vendégek számára. Ja, és persze, a pincér, fizetek című műsorszám sem maradhat le a végén, hiszen abból él a vendéglős. Nem beszélve az otthoni főzés, a bevásárlás, krumplipucolás és - ki ne maradjon - a mosogatás - ebben a viszonylatban - kellemetlen élményeiről.

Hát a koronavírus járvány a kényelem élményét kitörölte a menüsorból, egy maradhatott annak, aki nem szeret mosogatni, de szeret vendéglőzni, hogy elhozta maga, vagy a bicajos futárral házhoz is hozatta az ennivalót. Utóbbi esetben egy csekély szelete a kényelemnek azért megmaradt, de ez nem a mosogatás volt.

Meg is szaladt a futárkodók száma, de hát a statisztikából látni, hogy ezzel csak a negyedét sikerült megmenteni a vendéglátózásnak. A márciusi zuhanás után ez már egy padlóközeli állapot volt, sokak be is zártak, nem kísérleteztek a házhoz szállítással. Két hónap zuhanás már nagy esés:

(Egy kis kitérő: a boltos világban a ruházati boltok áprilisban ennél nagyobbat buktak, mivel bevételeik 90%-át veszítették el.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vendéglátós bevételeket nézve a március második felének zuhanását egy nagyobb követte áprilisban, amiből az egyéb csekély szeletett képező munkahelyi vendéglátás is hasonló arányú veszteségeket szenvedett el. A vendéglátósok márciusban és áprilisban összesen 127 milliárd forintot buktak, ami a korábbiakhoz képest egy jobb hónap bevétele volt:

Hozzátartozik a képhez, hogy az élelmiszerboltokhoz hasonlóan a vendéglátóhelyeken is volt áremelkedés, 7% körüli mértékben ebben az időszakban, az alapanyagok drágulása őket sem kímélte.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?