16 °C Budapest

Nagyon rákaptak erre a fizetési módra a magyarok: biztosabb a PIN-kódnál is

2020. március 2. 19:30

A Visa új kutatása szerint a magyar fogyasztók biztonságosabbnak és kényelmesebbnek érzik a fizetések ujjlenyomattal vagy más biometrikus eszközökkel történő hitelesítését, mint a hagyományos módszereket. A magyar vásárlók 19 százaléka hagyott már félbe internetes vásárlást elfelejtett jelszó miatt. Az erős ügyfélhitelesítési szabályozás (SCA) célja az online tranzakciók csalások elleni védelmének növelése a kétfaktoros hitelesítés bevezetésével.

A Visa globális fizetési technológiai társaság által készített új kutatás szerint növekszik a fogyasztói igény a biometrikus fizetések iránt, mivel ezeket a hagyományos módszerekhez képest már biztonságosabbnak tartják. A megkérdezettek 90 százaléka az ujjlenyomat-felismerést tartja a legbiztonságosabb hitelesítési formának, amelyet szorosan követ a retinaazonosítás. A kényelem szintén nagy szerepet játszik a biometrikus megoldások növekvő népszerűségében, hiszen majd minden ötödik vásárló (19%) szakította meg már online vásárlását, mert nem emlékezett a jelszavára.

A biometrikus adatok egyre hangsúlyosabbá válnak napjainkban, köszönhetően a második pénzforgalmi irányelv (PSD2) erős ügyfélhitelesítést (SCA) előíró követelményeinek. A rendelet felszólítja a bankokat, hogy szigorúbban ellenőrizzék az online fizetések során, hogy azokat valóban a törvényes kártyatulajdonos hajtja-e végre - kétféle ellenőrzést követelve a fogyasztótól. A biometrikus hitelesítés - a fogyasztó egy regisztrált és összekapcsolt eszközön keresztül történő azonosítása - két faktornak számít, így gyorsan és egyszerűen teljesíti az SCA követelményeit.

A kutatás - amellett, hogy rávilágított arra, hogy a kártyatulajdonosok nem mindig emlékeznek jelszavukra az online vásárlások során - felfedett olyan lehetséges biztonsági kockázatokat is, mint például az adat- és személyazonosság-lopás vagy csalárd tevékenységek. Az online vásárlók 12 százaléka minden, 61 százalékuk pedig több fiókjához is ugyanazt a jelszót használja, így egy esetleges hackertámadás esetén több visszaéléssel szemben is védtelenné válik.

Míg az egyszer használatos jelszavakkal (egyszeri számsorozatok) kiküszöbölhető a különböző jelszavak fejben tartása, a magyar fogyasztók 47 százaléka továbbra is aggódik amiatt, hogy ezt az autentikációs módot használva egy vásárlás során, esetlegesen több egymás utáni sikertelen kísérlet után kizárhatja magát a számlájáról.

Ezzel szemben a megkérdezettek válaszai alapján a biometrikus adatok gyorsabban (63%) és könnyebben használhatók (64%), mint a jelszavak. Annak ellenére, hogy a technológia még gyerekcipőben jár, Magyarországon sokan használták a biometrikus azonosítás formáit - a vásárlók 59 százaléka használt már ujjlenyomat-felismerést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az erős ügyfélhitelesítés magyarországi bevezetésével - ahogy a Visa megbízásából készült kutatásból kiderül - van társadalmi igény a biometrikus azonosításra. A megkérdezett kártyatulajdonosok 37 százaléka előnyösnek tartja, hogy ilyen módon nem kell több jelszót megjegyezni, 34 százalékuk pedig megjegyzi, hogy a biometrikus adatok nagy előnye, hogy nem lehet őket elveszíteni, vagy elfelejteni.

2020 decemberéig az internetes kereskedőknek meg kell felelniük a PSD2 követelményeinek, és ugyan a határidő nem tűnik túl közelinek, fontos, hogy a webáruházak már most megkezdjék a felkészülést, és így elkerüljék az esetleges működésbeli zavarokat. Azoknak az online kereskedőknek, akik bizonytalanok abban, hogy készen állnak-e a követelmények teljesítésére, javasolt kapcsolatba lépni a fizetési rendszer szolgáltatójukkal, hogy biztosíthassák a teljes megfelelést, illetve a zavartalan üzletmenetet

- mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

A Visa továbbra is azon dolgozik, hogy fejlessze és inspirálja a piacot a minél fejlettebb autentikációs megoldások kidolgozására, és a fizetési biztonság jövőjének meghatározására. Az autentikáció tekintetében a fogyasztók számára a legmeghatározóbb szempont a többféle lehetőség - a kártyatulajdonosok 83%-a mondta azt, hogy fontos számára, hogy több biometrikus hitelesítési módszer közül legyen lehetősége választani. A Visa számos hitelesítési módszer támogatására alkalmas technológiával rendelkezik, lehetővé téve a pénzügyi intézetek és kereskedők számára, hogy azok alkalmazkodni tudjanak az ügyfelek változó igényeihez, miközben tovább javíthatják biztonsági intézkedéseiket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem