5 °C Budapest
Kiszáll az állam: most akár 1 forintért is földhöz juthat, aki siet

Kiszáll az állam: most akár 1 forintért is földhöz juthat, aki siet

2020. február 26. 08:31

A következő héten 6450 kis méretű területet hirdetnek meg eladásra, amely jelentős lépés lehet az osztatlan közös tulajdon felszámolása felé. Az Agrárminisztérium úgy döntött, eladja az elmúlt évtizedekben az államhoz került és a nála meglévő tulajdoni hányadot.

A földértékesítési program első ütemében 6450 darab három hektár alatti parcellára tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők. Az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célozó földértékesítési programot hirdetett a napokban az Agrárminisztérium; az előttünk álló hónapokban összesen 13 ezer, három hektár alatti földterületre tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők - mondta el Nagy János, földügyekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek. Ennek első lépése, hogy eladják az állami tulajdoni hányadú földterületeket.

Összeválogattuk azokat az ingatlanokat, amelyeket évek óta csak nagy nehézségek árán tudtunk hasznosítani

- hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Az első körben meghirdetett 6450 ingatlanból álló csomagnak több, mint 20 százalékát érinti az osztatlan közös földtulajdon. A fennmaradó területeket pedig jellemzően egy-egy éves megbízási szerződéssel használják a gazdálkodók.

Nagy lépést tudunk tenni az osztatlan tulajdon felszámolásának irányába azáltal, hogy az állam kiszáll ezekből a földekből. Abban bízunk, hogy a meglévő tulajdonostársak szerezhetik meg az állam tulajdoni hányadát

- fogalmazott. Majd hozzátette: az idén további intézkedések is életbe léphetnek majd, a különböző jogi eszközöknek köszönhetően az érintettek az állam javára fennálló résztulajdon mellett a további tulajdonostársak hányadát is könnyebben megszerezhetik.

Az osztatlan közös tulajdon hozzávetőlegesen 2,4 millió hektár termőföldet érint ma hazánkban.

A probléma jelentőségét mutatja, hogy míg a regisztrált földművesek száma százezer körül van, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkező személyek száma 3-3,5 millióra tehető. A földeladási program meghirdetése mellett szólt az is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a termelői körben jelentős az igény a kis méretű földekre.

Ez az a kategória, amit még hitel igénybevétele nélkül is meg tudnak vásárolni a gazdák. A meghirdetett területek jelentős része, több mint fele szántó, ­25-26 százalék legelő és rét művelési ágban van, az összes többi a nádastól az erdőig a fennmaradó hányadot érinti.

Nadrágszíj parcellák

A program első részeként kiválasztott 6450 ingatlan listája március másodikán kerül fel a Nemzeti Földügyi Központ honlapjára, az érdeklődők emellett a Kormány.hu-n és az érintett települések internetes oldalain is válogathatnak a parcellák között. Az átlagos értékesítendő terület nagysága 0,8 hektár, összesen 5000 hektár keresi most új gazdáját.

Az ajánlattételre harminc napjuk lesz a vevőknek.

Nagy János szerint nem határoztak meg minimumárakat, ezért akár egyforintos ajánlattal is be lehet jelentkezni egy-egy parcellára. A tényleges vételárat a tárca által elvégzett értékbecslés alapján szabják meg, amelynek a költségét az egy hektár alatti területeknél az állam állja.

A harmincnapos ajánlattételi időszak után minden ingatlan esetében, amelyet szeretnének megvásárolni, értékbecslést készíttet a tárca. Az abban foglalt összeget kell elfogadnia a vevőnek, hacsak korábban nem kínált ennél magasabb összeget a földért.

Ez egy egyszerűbb folyamat annál, mint amikor licitálni kell a földekre, a hatvannapos kifüggesztési időszakot azonban ez esetben sem lehet megkerülni. Az elővásárlási jogával így élni tudnak az érintettek

- mondta el a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30