7 °C Budapest

Kiszáll az állam: most akár 1 forintért is földhöz juthat, aki siet

2020. február 26. 08:31

A következő héten 6450 kis méretű területet hirdetnek meg eladásra, amely jelentős lépés lehet az osztatlan közös tulajdon felszámolása felé. Az Agrárminisztérium úgy döntött, eladja az elmúlt évtizedekben az államhoz került és a nála meglévő tulajdoni hányadot.

A földértékesítési program első ütemében 6450 darab három hektár alatti parcellára tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők. Az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célozó földértékesítési programot hirdetett a napokban az Agrárminisztérium; az előttünk álló hónapokban összesen 13 ezer, három hektár alatti földterületre tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők - mondta el Nagy János, földügyekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek. Ennek első lépése, hogy eladják az állami tulajdoni hányadú földterületeket.

Összeválogattuk azokat az ingatlanokat, amelyeket évek óta csak nagy nehézségek árán tudtunk hasznosítani

- hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Az első körben meghirdetett 6450 ingatlanból álló csomagnak több, mint 20 százalékát érinti az osztatlan közös földtulajdon. A fennmaradó területeket pedig jellemzően egy-egy éves megbízási szerződéssel használják a gazdálkodók.

Nagy lépést tudunk tenni az osztatlan tulajdon felszámolásának irányába azáltal, hogy az állam kiszáll ezekből a földekből. Abban bízunk, hogy a meglévő tulajdonostársak szerezhetik meg az állam tulajdoni hányadát

- fogalmazott. Majd hozzátette: az idén további intézkedések is életbe léphetnek majd, a különböző jogi eszközöknek köszönhetően az érintettek az állam javára fennálló résztulajdon mellett a további tulajdonostársak hányadát is könnyebben megszerezhetik.

Az osztatlan közös tulajdon hozzávetőlegesen 2,4 millió hektár termőföldet érint ma hazánkban.

A probléma jelentőségét mutatja, hogy míg a regisztrált földművesek száma százezer körül van, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkező személyek száma 3-3,5 millióra tehető. A földeladási program meghirdetése mellett szólt az is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a termelői körben jelentős az igény a kis méretű földekre.

Ez az a kategória, amit még hitel igénybevétele nélkül is meg tudnak vásárolni a gazdák. A meghirdetett területek jelentős része, több mint fele szántó, ­25-26 százalék legelő és rét művelési ágban van, az összes többi a nádastól az erdőig a fennmaradó hányadot érinti.

Nadrágszíj parcellák

A program első részeként kiválasztott 6450 ingatlan listája március másodikán kerül fel a Nemzeti Földügyi Központ honlapjára, az érdeklődők emellett a Kormány.hu-n és az érintett települések internetes oldalain is válogathatnak a parcellák között. Az átlagos értékesítendő terület nagysága 0,8 hektár, összesen 5000 hektár keresi most új gazdáját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ajánlattételre harminc napjuk lesz a vevőknek.

Nagy János szerint nem határoztak meg minimumárakat, ezért akár egyforintos ajánlattal is be lehet jelentkezni egy-egy parcellára. A tényleges vételárat a tárca által elvégzett értékbecslés alapján szabják meg, amelynek a költségét az egy hektár alatti területeknél az állam állja.

A harmincnapos ajánlattételi időszak után minden ingatlan esetében, amelyet szeretnének megvásárolni, értékbecslést készíttet a tárca. Az abban foglalt összeget kell elfogadnia a vevőnek, hacsak korábban nem kínált ennél magasabb összeget a földért.

Ez egy egyszerűbb folyamat annál, mint amikor licitálni kell a földekre, a hatvannapos kifüggesztési időszakot azonban ez esetben sem lehet megkerülni. Az elővásárlási jogával így élni tudnak az érintettek

- mondta el a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem