11 °C Budapest

Kiderült a titok: ezért emelkedett valójában az Ötöslottó ára

2020. január 25. 06:58

2020. január 1-től 20 százalékkal emelkedett többek között az Ötöslottó alapjáték ára is. Ez 3 hét leforgása alatt máris brutális bevételnövekedést jelentett a cégnek, ugyanis a magyar szerencsevadászok csak úgy özönlenek a lottózókba. Kiszámoltuk, mekkora különbséget jelentene a cégnek, ha még mindig 250 forintba kerülne az Ötöslottó alapjáték ára. De ezen felül kíváncsiak voltunk arra is, miért emelt a táraság. Előljáróban annyit, hogy csak úgy röpködtek a 100 milliók, a játékosok mellett a játékszervező zsebébe is.

Rég látott, brutális Ötöslottó jackpot várja január 25-én a hazai szerencsevadászokat. A várható főnyeremény összege ugyanis 4 milliárd forint lesz, ami 7 hónapnyi halmozódás után tart itt, ahol. Utoljára 2019. 16. játékhetében lőttek ki ekkora értékű nyereményt, az akkori nyertes 4,194 milliárd forintot vihetett haza. 

Igen ám, csakhogy míg 2019-ben 250 forintot, addig 2020-ban már 300 forintot kell kifizetnie egy játékosnak alapjátékonként, hogyha a lehető leggyorsabb gazdagodás lehetőségével akar élni. Utána is számoltunk kicsit, hogy bevételi oldalról mit jelent ez a Szerencsejáték Zrt.-nek kifejezetten az értékesített Ötöslottó alapjátékok és a nyeremény kifizetések szempontjából. 

Money, money, money

Először is kikértük az első három hét értékesített alapjátékainak a számát. Ezekből kiderült, hogy az egyre emelkedő főnyeremény bizony a játékkedvet is jócskán hajtja, ugyanis a harmadik héten már több mint 400 ezerrel több alapjátékok értékesítettek, mint az első héten:

A grafikonon jól látszik, hogy eddig idén még nem ment 4 millió alá az értékesített alapjátékok száma, sőt a várható főnyeremény egyre magasabb értékével arányosan, többen és többen játszanak. Na de nézzük pontosan, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek mekkora heti bevétele származott az első három héten a 300 forintos alapjátékokból. 

  • 1. hét: 1 219 779 900 forint
  • 2. hét: 1 311 035 100 forint
  • 3. hét: 1 342 035 900 forint

És lássuk mennyi származott volna, ha marad a 250 forintos alapjáték ár:

  • 1. hét: 1 016 483 250 forint
  • 2. hét: 1 092 529 250 forint
  • 3. hét: 1 118 363 250 forint

A számításokból jól látszik, hogy a különbség hétről hétre több mint 200 millió forintra rúg. Továbbá azt is látni, hogy az első három héten, csak az alapjáték értékesítésből több mint 600 millió forint többletbevétele keletkezett a Szerencsejáték Zrt.-nek, csak az Ötöslottó esetén:

És a kifizetések?

Ha megnézzük 2020 első három hetének a nyeremény kifizetéseit, azt látjuk, hogy az első héten kerekítve 291, a másodikon 315, míg a harmadikon 324 millió forintot fizetett ki a társaság a nyerteseknek. Ez összesen 930 millió forint a három hét alatt. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pusztán az értékesített alapjátékok értékét, illetve a kifizetett összes nyeremény mértékét figyelembe véve tehát azt mondhatjuk, hogy a Szerencsejáték Zrt. az 50 forintos, azaz 20 százalékos árnövelésével az első 3 hét nyereményfizetésének kb. a 60 százalékát simán benyelte abból, hogy a játékosok többet fizetnek. 

Az emelés

Azt persze érdemes kiemelni, hogy utoljára 2016. november 6-án emelkedetett a lottó ára Magyarországon, ráadásul akkor csupán 30 forinttal, 220-ról 250 forintra. Ezen felül a Szerencsejáték Zrt. azt is közölte a Pénzcentrummal, 

fontos, hogy a mostani díjszabással együtt a nyereményalapok is gyorsabban növekednek, így még nagyobb alsó nyerőosztályú és főnyeremény várja a játékosokat hétről hétre.

- írták. Lapunk természetesen az emelés miértjére is kíváncsi volt, ezzel kapcsolatban a Szerencsejáték Zrt. azt a választ adta, hogy 

az áremelés mértéke a nemzeti lottótársaság üzleti döntésének eredménye volt.
Címlapkép: MTI Fotó - Mónus Márton

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?