19 °C Budapest
Végre valami, amiben verjük egész Európát: de biztos, hogy jó ez nekünk?

Végre valami, amiben verjük egész Európát: de biztos, hogy jó ez nekünk?

2020. január 9. 11:35

Évről évre egyre több internetfelhasználó van hazánkban, a KSH friss elemzéséből kiderült az is, mire használják legszívesebben a magyarok világhálót: Facebookoznak. De népszerűek a webáruházak is, jól mutatják ezt a számok: még mindig ruhát, elektronikai eszközt és színházjegyet veszünk a leggyakrabban. Az eddigi becslések szerint a tavalyi évben 700 milliérd forintnál valamivel többet költöttünk, és azúj évben ez az összeg még tovább nőhet.

Nem csak az Európai Unióban, de Magyarországon is egyre többen használják az internetet, egyre több háztartásból elérhető a világháló. 2019 legvégén látott napvilágot a KSH Digitális gazdaság és társadalom, 2018 című kiadványa, mely átfogó elemzést nyújt hazánk jelenlegi helyzetéről, már ami a mobiltelefonok arányát, a szélessávú internethez való hozzáférést, és a digitális transzformációt illeti. Kiderül belőle, hogy mind globálisan, mind hazánkban tovább folytatódott a mobiltelefonok térhódítása a vezetékes telefonokkal szemben, és folyamatosan nő az internettel rendelkező háztartások aránya és az internetes vásárlás népszerűsége is.

2018-ban tagországokban az internettel rendelkező háztartások aránya átlagosan 89 százalék volt, Magyarországon az előző évhez képest 1 százalékpontos növekedést követően ez az arány 83 százalék.

Ennél érdekesebb adat azonban, hogy mire használják a magyarok a világhálót: a KSH kutatásából kiderült, hogy nagyrész a közösségi hálózatokat bújják. 2018-ban a gyakori internetező hazai lakosság 86 százaléka vett részt a közösségi hálózatokban (felhasználói profil készítése, üzenetposztolás stb.).

Ez a térségen belül egy egészen izmos szám: egyharmadával meghaladta az EU átlagát (65%) és a V4-ek között is a legintenzívebb részvételt jelenti.

Így vásárolunk

De a netes vásárlás is egyre népszerűbb, az EU-ban az internetes vásárlók átlagos aránya 2017-ről 2018-ra 3 százalékponttal bővült, Magyarországon ennél kisebb, 2 százalékpontos növekedést mértek ebben az időszakban. 2018-ban az uniós lakosság 60, míg a hazai lakosság 41 százaléka vásárolt magáncélból az interneten, arányuk 2017-hez képest 3,2, míg 2010-hez képest 24 százalékponttal emelkedett.

Érdekes adat, hogy kicsivel több férfi, mint nő döntött úgy, hogy sorbaállás helyett online szerzi be a szükséges termékeket, de a gyakoriságot befolyásolja még a kor, minél fiatalabb valaki, annál gyakrabban vásárol a neten, és az iskolai végzettség is: a felsőfokú végzettségűek közel kétszer nagyobb arányban vették igénybe az internetet, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még mindig a ruházati termékek és a szórakoztató elektronika vezetik a listát, ezt szerezték be a magyarok legnagyobb arányban a webáruházakból: mindkét termékcsoportból többet vettünk, mint egy évvel korábban. De népszerű még a színházjegy

Könyvet magazint újságot kevesebbet rendeltünk, és arányaiban visszaesett a szállásfoglalás is.

Az elektronikus értékesítésből származó árbevétel aránya a magyar vállalkozások 13 százalékánál haladta meg a 2017. évi nettó árbevétel 1 százalékát, ez 4 százalékponttal elmaradt az uniós átlagtól. Ugyanakkor az összes árbevétel 23 százaléka származott elektronikus értékesítésből, ami 6 százalékponttal magasabb voltaz uniós átlagnál.

Mennyit költünk?

Jelenleg azzal lehet számolni 2020-ra előre tekintve, hogy a webáruházi piac (a bolti kiskereskedelemnek megfelelő árukörben, élelmiszerekből, iparcikkekből) elérheti és túl is lépheti a 900 milliárd forintos határt, az eddig mutatott képhez képest azért visszafogottabb növekedési ütem mellett. 2016-ban 46 milliárdot, 2015-ben 235milliárdot 2018-ban 543 milliárdot, 2019-ben 715-725 milliárd forint körüli összeget hagytunk a webáruházakban - számol be a blokkk.com.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?