9 °C Budapest

Végre valami, amiben verjük egész Európát: de biztos, hogy jó ez nekünk?

2020. január 9. 11:35

Évről évre egyre több internetfelhasználó van hazánkban, a KSH friss elemzéséből kiderült az is, mire használják legszívesebben a magyarok világhálót: Facebookoznak. De népszerűek a webáruházak is, jól mutatják ezt a számok: még mindig ruhát, elektronikai eszközt és színházjegyet veszünk a leggyakrabban. Az eddigi becslések szerint a tavalyi évben 700 milliérd forintnál valamivel többet költöttünk, és azúj évben ez az összeg még tovább nőhet.

Nem csak az Európai Unióban, de Magyarországon is egyre többen használják az internetet, egyre több háztartásból elérhető a világháló. 2019 legvégén látott napvilágot a KSH Digitális gazdaság és társadalom, 2018 című kiadványa, mely átfogó elemzést nyújt hazánk jelenlegi helyzetéről, már ami a mobiltelefonok arányát, a szélessávú internethez való hozzáférést, és a digitális transzformációt illeti. Kiderül belőle, hogy mind globálisan, mind hazánkban tovább folytatódott a mobiltelefonok térhódítása a vezetékes telefonokkal szemben, és folyamatosan nő az internettel rendelkező háztartások aránya és az internetes vásárlás népszerűsége is.

2018-ban tagországokban az internettel rendelkező háztartások aránya átlagosan 89 százalék volt, Magyarországon az előző évhez képest 1 százalékpontos növekedést követően ez az arány 83 százalék.

Ennél érdekesebb adat azonban, hogy mire használják a magyarok a világhálót: a KSH kutatásából kiderült, hogy nagyrész a közösségi hálózatokat bújják. 2018-ban a gyakori internetező hazai lakosság 86 százaléka vett részt a közösségi hálózatokban (felhasználói profil készítése, üzenetposztolás stb.).

Ez a térségen belül egy egészen izmos szám: egyharmadával meghaladta az EU átlagát (65%) és a V4-ek között is a legintenzívebb részvételt jelenti.

Így vásárolunk

De a netes vásárlás is egyre népszerűbb, az EU-ban az internetes vásárlók átlagos aránya 2017-ről 2018-ra 3 százalékponttal bővült, Magyarországon ennél kisebb, 2 százalékpontos növekedést mértek ebben az időszakban. 2018-ban az uniós lakosság 60, míg a hazai lakosság 41 százaléka vásárolt magáncélból az interneten, arányuk 2017-hez képest 3,2, míg 2010-hez képest 24 százalékponttal emelkedett.

Érdekes adat, hogy kicsivel több férfi, mint nő döntött úgy, hogy sorbaállás helyett online szerzi be a szükséges termékeket, de a gyakoriságot befolyásolja még a kor, minél fiatalabb valaki, annál gyakrabban vásárol a neten, és az iskolai végzettség is: a felsőfokú végzettségűek közel kétszer nagyobb arányban vették igénybe az internetet, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még mindig a ruházati termékek és a szórakoztató elektronika vezetik a listát, ezt szerezték be a magyarok legnagyobb arányban a webáruházakból: mindkét termékcsoportból többet vettünk, mint egy évvel korábban. De népszerű még a színházjegy

Könyvet magazint újságot kevesebbet rendeltünk, és arányaiban visszaesett a szállásfoglalás is.

Az elektronikus értékesítésből származó árbevétel aránya a magyar vállalkozások 13 százalékánál haladta meg a 2017. évi nettó árbevétel 1 százalékát, ez 4 százalékponttal elmaradt az uniós átlagtól. Ugyanakkor az összes árbevétel 23 százaléka származott elektronikus értékesítésből, ami 6 százalékponttal magasabb voltaz uniós átlagnál.

Mennyit költünk?

Jelenleg azzal lehet számolni 2020-ra előre tekintve, hogy a webáruházi piac (a bolti kiskereskedelemnek megfelelő árukörben, élelmiszerekből, iparcikkekből) elérheti és túl is lépheti a 900 milliárd forintos határt, az eddig mutatott képhez képest azért visszafogottabb növekedési ütem mellett. 2016-ban 46 milliárdot, 2015-ben 235milliárdot 2018-ban 543 milliárdot, 2019-ben 715-725 milliárd forint körüli összeget hagytunk a webáruházakban - számol be a blokkk.com.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm