16 °C Budapest
5 tipp a biztonságos karácsonyi vásárláshoz: még semmi sincs veszve

5 tipp a biztonságos karácsonyi vásárláshoz: még semmi sincs veszve

2019. december 21. 09:31

Karácsonykor költenek a magyarok általában a legtöbbet: ajándékokra, élelmiszerekre, háztartási kellékekre, nagyjából mindenre. Ilyenkor a vásárlók jóval többet használják a bankkártyájukat is, aminek azonban vannak veszélyei. Amikor valaki boltról boltra jár, és húzza le a kártyáját sorra a terminálokon, figyelmetlenebb, és nagyobb eséllyel lesz csalás áldozata. Karácsonykor kártya vagy pénz nélkül maradni pedig finoman szólva nem szerencsés. Mutatjuk, hogy kerüld el a bajt. 

Fizess biztonságosan, vigyázz a kártyádra, és óvd a PIN-kódod: például egy étteremben történő fizetéskor kérd meg a pincért, hogy hozza a fizetési terminált az asztalához, és ne vidd magaddal a kártyád a kasszához. PIN-kóddal történő fizetéskor tartsd a kezed a terminál felett, hogy eltakarja a számot a kíváncsi szemek elől. Ne feledd, hogy ha szokatlan fizetéseket észlelsz, és úgy gondolod, hogy valaki az engedélyed nélkül használta a kártyád, először a bankot kell értesíteni. Letiltatni a hiányzó kártyát, visszatérítést kérni.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Fizess biztonságosan az interneten: online fizetésnél ellenőrizd az URL-t, és bizonyosodj meg róla, hogy az adott oldal címe "https: //" bevezetéssel kezdődik. A végén lévő "s" jelzi a biztonságos kapcsolatot. Előfordulhat, hogy fizetéskor egyedi kódot (a mobiltelefonra vagy e-mailre küldve), vagy ujjlenyomatot kell megadni, esetleg hangfelismerést kell alkalmazni. Ez azért van, hogy egy-egy szokatlan vásárlás esetén a bank meg tudjon bizonyosodni róla, hogy valóban te használod a kártyád. 

Fizess biztonságosan alkalmazáson belül: válts ujjlenyomat leolvasásra vagy arcfelismerésre a fiókokba való bejelentkezéshez és / vagy a fizetésekhez, ha van erre lehetőséged. Ezek a módszerek a VISA szakértői szerint biztonságosabbak, mint a jelszavak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Óvakodj az adathalász csalásoktól: vigyázz a kéretlen és gyanús e-mailekkel és telefonhívásokkal. Megpróbálhatják ellopni a személyes adataidat, például a számlaszámod, a felhasználóneved vagy a jelszavad. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne kattints linkekre, és ne tölts le fájlokat inkább, minthogy meglopjanak.

Rendszer- és alkalmazásfrissítés - a számítógépen, táblagépen vagy telefonon történő vásárlás előtt telepítsd a legújabb elérhető szoftvereket. A technológiai társaságok keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék az ügyfél biztonságát - a szoftverfrissítések kijavítják a sebezhetőségeket, így jobban védnek az esetleges támadásoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?