27 °C Budapest
Végre tető alá hozták: rengeteg magyarnak lett olcsóbb banki utalás

Végre tető alá hozták: rengeteg magyarnak lett olcsóbb banki utalás

2019. december 17. 10:01

December 16-tól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lett az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja - írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az új uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban - Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban- az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával.

Egy bolgár fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy leva-átutalásért Bulgárián belül. Más szóval, a határokon átnyúló, euróban történő fizetések után nagyon alacsony vagy akár nulla összegű díjakat kell majd fizetni.

Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: "Ezek a szabályok lehetővé teszik polgárainknak és vállalkozásainknak, hogy egyformán élvezhessék a határokon átnyúló, euróban történő fizetések alacsony díjainak előnyeit. 

Ez pozitív és konkrét példája annak, hogy az egységes piac miként hozhat valódi előnyöket az európai fogyasztók számára. Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni e szabályok alkalmazását, és helyes végrehajtásuk biztosítása érdekében intenzív kapcsolatot fog fenntartani az illetékes nemzeti hatóságokkal. Ezek a szabályok az (EU) 2019/518 rendeletben foglaltak szerint a Bizottság folyamatban lévő erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítására irányulnak, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, 2017. márciusi cselekvési tervnek megfelelően. Következő lépésként 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is alkalmazandók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?