Végre tető alá hozták: rengeteg magyarnak lett olcsóbb banki utalás

Végre tető alá hozták: rengeteg magyarnak lett olcsóbb banki utalás

2019. december 17. 10:01

December 16-tól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lett az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja - írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az új uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban - Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban- az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával.

Egy bolgár fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy leva-átutalásért Bulgárián belül. Más szóval, a határokon átnyúló, euróban történő fizetések után nagyon alacsony vagy akár nulla összegű díjakat kell majd fizetni.

Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: "Ezek a szabályok lehetővé teszik polgárainknak és vállalkozásainknak, hogy egyformán élvezhessék a határokon átnyúló, euróban történő fizetések alacsony díjainak előnyeit. 

Ez pozitív és konkrét példája annak, hogy az egységes piac miként hozhat valódi előnyöket az európai fogyasztók számára. Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni e szabályok alkalmazását, és helyes végrehajtásuk biztosítása érdekében intenzív kapcsolatot fog fenntartani az illetékes nemzeti hatóságokkal. Ezek a szabályok az (EU) 2019/518 rendeletben foglaltak szerint a Bizottság folyamatban lévő erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítására irányulnak, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, 2017. márciusi cselekvési tervnek megfelelően. Következő lépésként 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is alkalmazandók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18