11 °C Budapest

Végre tető alá hozták: rengeteg magyarnak lett olcsóbb banki utalás

2019. december 17. 10:01

December 16-tól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lett az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja - írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az új uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban - Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban- az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával.

Egy bolgár fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy leva-átutalásért Bulgárián belül. Más szóval, a határokon átnyúló, euróban történő fizetések után nagyon alacsony vagy akár nulla összegű díjakat kell majd fizetni.

Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: "Ezek a szabályok lehetővé teszik polgárainknak és vállalkozásainknak, hogy egyformán élvezhessék a határokon átnyúló, euróban történő fizetések alacsony díjainak előnyeit. 

Ez pozitív és konkrét példája annak, hogy az egységes piac miként hozhat valódi előnyöket az európai fogyasztók számára. Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni e szabályok alkalmazását, és helyes végrehajtásuk biztosítása érdekében intenzív kapcsolatot fog fenntartani az illetékes nemzeti hatóságokkal. Ezek a szabályok az (EU) 2019/518 rendeletben foglaltak szerint a Bizottság folyamatban lévő erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítására irányulnak, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, 2017. márciusi cselekvési tervnek megfelelően. Következő lépésként 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is alkalmazandók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem