23 °C Budapest
Meglepő oka lehet a magyar népbetegségnek: évente tízezrek halnak bele

Meglepő oka lehet a magyar népbetegségnek: évente tízezrek halnak bele

2019. szeptember 9. 11:30

Sokkal olcsóbb az alkohol Magyarországon, mint az EU-átlag: majdnem negyedével fizetünk kevesebbet a szeszért. Mindez nem csak azt eredményezi, hogy az ország a nyugati bulituristák egyik kedvenc célállomása, ugyanis több mint 800 ezer alkoholista lehet jelenleg hazánkban - a statisztikákon pedig biztsoan nem javítanak az európai szinten olcsónak számító piaárak.

Elég olcsó az alkohol Magyarországon a többi EU-tagállamhoz képest, hazánkban csaknem negyedével (23 százalékkal) került kevesebbe a pia 2018-ban, mint az uniós átlag. Kiderült, hogy nálunk csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a szesz, az ottani tarifák átlagosan 26 százalékkal alacsonyabbak az EU-átlaghoz képest - derült ki az Eurostat adataiból.

A finnek, az írek és a svédek is több mint kétszerannyit fizethetnek az alkoholért, mint a magyarok, és meglepő módon a görögöknél is elég drágának számit a szesz az EU-s összegzés szerint. A régióban Ausztriában és Horvátországban a legdrágább az alkohol, de ők is csak 1 százalékkal múlják felül az EU-átlagot.

A szlovéneknél, szlovákoknál durván 15 százalékkal kerül többe az alkohol, mint nálunk - és külön érdekesség, hogy a németeknél olcsóbb az alkohol, mint a két említett országban. A lengyeleknél pedig 9 százalékkal drágább a szesz, Csehország pedig 5 százalékot ver a magyarokra.

Rengetegen betegszenek bele

Ilyen árak mellett nem csoda, hogy rengetegen szoktak rá az alkoholra Magyarországon: a legfrissebb statisztikák szerint nagyjából 800 ezer alkoholista van az országban, évente pedig nagyjából 30 ezren halnak meg a piálás következtében. Egy átlagos magyar évente 14 liternyi 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg - viszonyításképpen a Hévízi-tó medréből évente háromszor inná ki a magyar lakosság az alkoholt.

Dr. Zacher Gábor szerint pont azok szenvednek a függőségben, akik példát mutatnak a fiataloknak: orvosilag igazolt ugyanis, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy a gyermek később szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások.

A szakember szerint azért van ennyi alkoholbeteg hazánkban, mert

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban.

Nem lenne semmi gond, ha megálljt tudnánk parancsolni, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg, de ez sokaknak sem megy.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem csak a lecsúszottak piálnak, sőt!

Ha szóba kerülnek az alkoholisták, akkor a legtöbben a szegényebb társadalmi rétegekkel azonosítják a betegséget. Holott egy brit kutatás szerint leginkább az anyagilag stabil, jól kereső emberek fogyasztanak alkoholt rendszeresen. Egészen pontosan az orvosokat, az ügyvédeket és pedagógusokat említi a Daily Mail által ismertetett tanulmány, amely megjegyzi, minél idősebb valaki és minél többet keres, annál többet is iszik.

A felmérésben részt vevő 30 ezer és 40 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot kereső emberek 69,5 százaléka mondta, napi rendszerességgel iszik alkoholt, míg a 10 ezer font alatt keresők 46,5 százaléka válaszolta azt, hogy a kérdőív kitöltése előtti héten fogyasztott egyáltalán alkoholt. Vagyis a felmérés alapján a fizikai munkát végző emberek kevesebbet isznak, mint a szellemi munkát végzők.

Csak filléresnek hangzik

Ráadásul az amúgy filléresnek tűnő, kommersz piák sem igazán olcsó dolgok: korábban a Pénzcentrum kiszámolta, hogy súlyos összegekbe kerül minden nap beverni egy-két "munkásdekást". Ugyanis az ismertebb gyártóknál is megfigyelhető tendencia, hogy minél kisebb a kiszerelés, annál drágábbra jön ki egy liter ugyanabból az italból.

Ennek, a kereskedelmi megfontoláson túl, egyszerű oka, hogy - esetünknél maradva - minden egyes 0,05 l-es kis üveg előállítását, kiszerelését meg kell fizetni, mindegyikre zárjegyet kell biztosítani az előállítónak, kereskedőnek. Egyetlen kis kiszerelésű üveg mintegy 20-szoros kiszerelési költséget jelent az 1 literes kiszereléshez képest.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?