2 °C Budapest

Ez az iskolakezdés leghúzósabb bevásárlólistája: így ürülhet ki hamar a kassza

2019. szeptember 3. 16:34

Augusztus vége, szeptember eleje az iskolakezdés időszaka, mely általában vegyes érzelmeket vált ki a gyerekekből. Vannak, akik izgatottan készülnek az új tanévre, míg mások a nyár végét siratva indulnak neki az új tanévnek. Két nagyobb hullám figyelhető meg vásárlás szempontjából, első körben az iskolai tanszereket, papír-írószert, ruházati cikkeket szerzik be a családok, míg a nagyobb beruházást jelentő műszaki termékekre csak ezek után kerül sor. Ez akár a karácsonyi szezonig is eltarthat, hiszen sok szülő az okostelefonban és tabletetben látja a tökéletes karácsonyi ajándékot gyermeke számára, viszont az iskola miatt már korábban megvásárolják. A kutatások és az elmúlt évek tapasztalatai egyaránt alátámasztják, hogy ezek az ünnepi szezon húzótermékei.

Talán nem meglepő, miként alakulnak a toplisták, a témát legutóbb vizsgáló GKI és Euronics közös kutatása is arra a következtetésre jutott a tanévkezdéssel kapcsolatban, hogy az okostelefonok és a számítógépek/laptopok a legkelendőbbek ebben az időszakban. "Az idei évben is az okostelefonok és a laptopok forgalma élénkült meg leginkább, ez a két kategória fogy majd még jobban az előrejelzések szerint." - mondta el Hunyady László, az Euronics marketing- és értékesítési igazgatója. Hozzátette: "Jelentős különbséget abban látunk a korábbi év adataihoz képest, hogy a vásárlók a valamivel drágább, de jobb specifikációjú termékeket választják, illetve minden korábbinál többen kötnek biztosítást a megvásárolt műszaki cikkekre."

Okoskütyük hány éves kortól?

Továbbra is vitatott ez a kérdés, a kiskorú gyermekkel rendelkező családok körében is megoszlanak a vélemények. A kutatása szerint már minden második alsós diáknak volt okostelefonja az előző tanévben is, a felsősök körében pedig ez az arány 80 százalék feletti. A magyar szülők többsége úgy gondolja gyermeke élete első okoseszközét általános iskolai tanulmányai alatt kell, hogy megkapja, mivel legkésőbb 5. osztálytól ezen eszközök a tanulásban is hatékonyan segíthetik őket. A gyerekek jellemzően 10 éves koruktól kezdenek önállósodni, a szülők ekkortól kezdik őket egyedül elengedni a különórákra, ami egy újabb indok lehet a telefonra, és ezáltal a könnyebb elérhetőségre.

Szintet lépve

A középiskolában az okostelefon már alapnak számít. Fontos azonban, hogy okosan használják ezeket az eszközöket, ebben továbbra is a szülők következetessége, illetve a készülékekbe beépített segédeszközök is segíthetnek. A középiskolásoknak már egyértelműen szüksége van egy megbízhatóan működő számítógépre vagy laptopra, hiszen sok esetben már a tanárok is gépelve, elektronikus úton kérik a házi feladatokat, amellett, hogy a kutatómunka is kényelmesebb nagyképernyőn, mint mobilon. A felsőoktatásba bekerült tanulók, vagy családjuk átlagosan 115-120 ezer forintot költ laptopra.

A közhiedelemmel ellentétben a nyomtatók még mindig fontos szereppel bírnak a családok életében, a gyerekekről, nyaralásokról készült képeket a mai napig szívesen nyomtatják ki az emberek, az iskolai feladatokhoz is jól jöhet a nyomtató. Ez átlagosan 75 ezer forinttal növeli az iskolakezdés költségeit. "A nemzetközi trendeknek megfelelően ezen a területen is megfigyelhető, hogy ma már inkább vesznek a vásárlóink valamivel drágább, de hosszabb élettartamú és olcsóbban üzemeltethető eszközöket. Ez a nyomtatók esetében a patronmentes tintasugaras készülékeket jelenti, melyekkel aztán a kellékanyagokon és az áramszámlán is spórolhatnak. Ezek a gépek sok oldal kinyomtatását teszik lehetővé ritkább utántöltéssel, miközben elkerülhető a beszáradás is, csak készenléti üzemmódban kell tartani a gépeket, amelyeket huzamosabb ideig nem használnak." - nyilatkozta Fazekas Bálint, az Euronics nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Irány a kolesz!

A kollégisták is reményekkel telve költöznek be új helyükre. Bár második otthonuk közel sem lesz olyan kényelmes és mindennel felszerelt, mint a családi fészek, az alapvető eszközök megléte nagyban megkönnyíti majd a kollégiumi életet. Leggyakrabban mikrohullámú sütőt, illetve vízforralót vásárolnak ilyen célra az elektronikai boltokban, természetesen a kollégiumi melegszendvicspartik elengedhetetlen kelléke, a melegszendvics sütő mellett. Azonban némileg meglepő módon idén augusztusban az elektromos főzőlapok iránt is növekedő kereslet mutatkozott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm