17 °C Budapest
Szabálytalan webáruházakra csapott le az ügyészség: rengeteg jogsértést találtak

Szabálytalan webáruházakra csapott le az ügyészség: rengeteg jogsértést találtak

2019. július 8. 21:00

Minden vizsgált webáruház esetében talált szabálytalanságokat a Pest Megyei Főügyészség: 16 netes boltnál vizsgálták a szerződési feltételeket.

A Pest Megyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében 16 webáruháznál vizsgálta meg a szerződési feltételeket, és mindegyiknél talált valamilyen törvénysértő kikötést. Például a cégek belefoglalták a szerződésekbe, hogy a webáruház bármikor egyoldalúan módosíthatja a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.

A jogszabályok szerint internetes vásárlás után a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól, és visszaküldheti a terméket, amely esetén az általa korábban kifizetett vételár és postaköltség visszajár. Ehhez képest a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő a webáruházakban, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék. Olyan is volt, ahol a pénz visszafizetésére jóval későbbi határidőt engedett magának a webáruház, mint amire a törvények kötelezik.

A közlemény szerint az ügyészség olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, vagy gépjármű alkatrészeket forgalmaznak. A Pest Megyei Főügyészség jelezte a problémákat az érintett vállalkozásoknak, és felszólította ezeket a hatályos törvények betartására.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?