Visszatérhet a vasárnapi boltzár még az idén: ezért kampányolnak az üzletek

2019. június 26. 09:32

Nem volt még olyan régen, hogy törvényben tiltották meg a vasárnapi munkavégzést. 2015-ben vezették be a vásárlókat és boltosokat egyaránt megosztó rendelkezést, aztán egy év múlva vissza is vonták. Most azonban újra felmerült a kérdés, ezúttal a boltláncok kezdeményezésére: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (vkf) ülésén egységes álláspont alakult ki arról, hogy szükséges a vasárnapi nyitvatartás megváltoztatása.

A munkaadókat képviselő oldal a tegnapi fórumon egyhangúlag támogatta, hogy a piaci szereplőknek tárgyalniuk kell a nyitvatartás rövidítéséről a hét utolsó napján.  A javaslatot a Munkástanácsok kezdeményezésével mind a három szakszervezeti konföderáció egységesen jegyzi — tudta meg a Magyar Nemzet. Megkezdődtek az érdemi egyeztetések a boltok önszabályozásáról. A fórumon az Áfeosz-COOP Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is támogatta a javaslatot, hogy a kiskereskedők a jövőben önszabályozó módon korlátozzák esti nyitvatartásukat vasárnaponként.

Cáfol a MGYOSZ
A Magyar Nemzet cikke nyomán a MGYOSZ az alábbi közleményt jelentette meg az MTI-ben:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), mint a munkaadói oldal képviselője részt vett a június 25-i Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén.

Az MGYOSZ csak úgy, mint a többi résztvevő egyetértett azzal, hogy készüljön egy független felmérés a vásárlók körében a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban. Ugyanakkor a sajtóban megjelent hírrel ellentétben semmilyen elkötelezettségünkről, sem támogatásunkról nem biztosítottuk a vasárnapi nyitva tartás bármilyen módosítására vonatkozó javaslatot, így arról értelemszerűen egységes állásfoglalás sem született az ülésen.

Megkezdődnek a tárgyalások kezdődnek a magyar és külföldi áruházláncokat, önálló kis boltokat, szaküzleteket jegyző szakmai szervezeteknél

A javaslat következtében még az idén változhat a vasárnapi nyitvatartás.

A kezdeményezést a Munkástanácsok Országos Szövetségének egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete vetette fel a munkaerőhiány megoldására, velük együttműködik a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakosságot is bevonó ágazati összefogással, körültekintő egyeztetéseket követően a jövőben a piaci önszabályozás alapján módosulhatnak Magyarországon a hétvégi vásárlás körülményei 

- jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Azt is elmondta: 

A legfontosabb közös célunk, hogy a vásárlók számára is kedvező megállapodás szülessen. Ennek érdekében a XXI. Század Intézettel már zajlanak az egyeztetések egy, a lakosságot és a piacot reprezentatív módon vizsgáló felmérésről, amelynek eredménye érdemben befolyásolja majd a vkf-tárgyalások kimenetelét.

A  kormánynak nincs jogalkotási szándéka a vasárnapi nyitvatartás kapcsán. Mivel jelentősen megnőttek a bolti bérek, emiatt a munkavállalók már szívesebben töltenék a hétvégét a családjukkal a túlórázás helyett. Ráadásul a bérek növekedése a túlóradíj emelkedését is hozta, így az üzleteknek sem gazdaságos hosszan nyitvatartani vasárnap. Vevői oldalon is csökkent az érdeklődés a vasárnap esti vásárlási lehetőség iránt. 

Ha egyezség születik, tagvállalataink biztosan betartják majd az önként vállalt, rövidített nyitvatartást 

- mondta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-COOP Szövetség elnöke. a munkáltatói szövetség vezetője. Azt is elmondta, hogy a kereskedelemben jelen lévő munkaerőhiány orvoslását célzó önszabályozó megállapodásnak ugyanakkor kizárólag akkor van értelme, ha azt valamennyi piaci szereplő, de főként a vásárló is támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem