7 °C Budapest

Kamubankjegy lapulhat bármelyik magyar tárcájában: ez a hamisítók kedvence

2019. június 9. 07:02

Magyarországon 2018-ban csupán 450 hamis forintbankjegyet foglaltak le az MNB munkatársai. A pénzhamisítás visszaszorítása rendkívül sikeres hazánkban, 8 év leforgása alatt tizenhatod részére szorult vissza. Ez ma azt jelenti, hogy 1 millió darab forgalomban lévő forintra 0,86 darab hamisítvány jut. Tavaly egyébként a 20 000-rest hamisították legtöbbször, de 2017-ben a 10 000-es volt a rosszfiúk kedvence. Az látszik, hogy az esély kicsi arra, hogy hamis pénzre bukkanjunk, de ettől még bárkivel előfordulhat. Mutatjuk, mi a teendő ebben az esetben, hogy tudsz tisztán kimászni a slamasztikából.

Gőzerővel robog az MNB forintmegújítási programja, aminek éppen aktuális, és egyben utolsó résztvevője az 500-as. Az új, vörösebb Rákóczit február 1-től használhatja a lakosság, ami azt is jelenti, hogy a réginek már megvan a lejárati ideje, azokkal október 31-ig fizethetünk.

A 2014-ben elkezdett program egyik deklarált célja egyébként az volt, hogy a hazai fizetőeszközöket még biztonságosabbá tegyék, így ezek védelmi elemi jóval összetettebbek, ezáltal komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen. Legalábbis a cél ez volt. Ennek apropóján most annak jártunk utána, miként muzsikált hamisítás terén a forint az elmúlt 5 évben.

Színes patron, nyomtató

Az MNB hivatalos, éves tájékoztató szerint a pénzhamisítás drasztikusan lecsökkent az elmúlt években Magyarországon. 2018-ban például 1 millió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 0,86 darab hamisítvány jutott. Ez nemzetközi viszonylatban is nagyon kedvező számnak tekinthető. Hogy érzékeltessük, mekkora a változás, 2010-ben például 7375 hamis bankjegyet jegyzett az MNB, míg 2018-ban mindössze 450-et.

Ez 8 év leforgása alatt több mint 16-szoros visszaesés.

A most tapasztalható hamis pénz darabjának esése egyébként 2015 óta folyamatosan, ekkor volt ugyanis utoljára olyan év, amikor több hamis pénzt találtak, mint az azt megelőzőben. A forint megújítás óta tehát a következőképp alakultak a számok:

A statisztikákon jól látható, hogy bár 3 éve volt egy kisebb tetőzés (2149), mára (450) drasztikusan visszaesett a megtalált hamisítványok darabszáma. Sőt ez a csökkenés érvről-évre egyre dinamikusabb és hirtelen volt. 

A nagy kedvenc

Ha egy picit jobban a számok mögé nézünk, kiderül - nem nagy meglepésre - hogy a hamisítok kedvenc címlete a 10, illetve 20 ezres bankó. Hosszú évek óta ezekből állítják elő a legtöbb hamis darabot. A pénzek érétkét nézve persze ez nem meglepő, abból a szempontból viszont némileg érdekes, hogy az ilyen nagy címleteket például egy egyszerű bevásárlás során jóval többször ellenőrzik például az eladók, mint a kisebbeket. Persze valószínűsíthető, hogy a hamis forintok nagy részét nem egy egyszerű bolti bevásárlásnál használják el a patronmesterek. 

Merthogy tényleg, hiába az egyre nagyobb technológia arzenál, az MNB tájékoztatása szerint 

nem változtak jelentősen a hamisítási módszerek, amelyeket továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemez.

De hogy mennyire a nagy címletek felé húz a rosszfiúk keze, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2018-ban lefoglalt, hamis forintbankjegyek 81,1 százalék a 10 000-es és a 20 000 címletek tették ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes adat egyébként, hogy 2017-ben kicsit még más volt a helyzet, vagyis hogy abban az évben is több mint 80 százalékát tette ki a hamis forintnak a két legnagyobb címlet, ellenben tavalyelőtt a 10 000-es volt a hamisítok nagy kedvence, ráadásul nem is kicsivel. 

Bekaptuk a hamis pénzt, mit tegyünk?

Az MNB hivatalos tájékoztatója szerint bár a forint bankjegyeken több a hamisítást megnehezítő biztonsági elem is található, azonban hamisításuk teljesen így sem zárható ki, néhány hamisítvány bekerül a készpénzforgalomba. Ez pedig ha éppen általunk történik meg, elég problémás lehet. 

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt. Ezt mindenképp érdemes mérlegelni.

Általános alapelvek

Hamisgyanús bankjegy előfordulása esetén a hamis pénzt vissza kell tartani - de legalábbis törekedni kell visszatartására - a körülményeket összefoglaló jegyzőkönyvet kell felvenni annak érdekében, hogy a hamisgyanús pénz mielőbb az MNB-be szakértői vizsgálatra megküldhető legyen.

Hasznos tanácsok, nem csak pénztárosoknak

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk, ha a pénzt már ellenőriztük
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a pénz átadójával
  • Ne adjuk vissza a gyanús bankjegyeket
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget
  • Jegyezzük meg az átadó kinézetét, esetleg rendszámát

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez - olvasható az MNB tájékoztatásában.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem