Pofátlanság: majdnem kétszer annyiba kerül egy mozijegy Pesten, mint Tolnában

2019. május 30. 16:40

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint a hazai mozik bruttó jegybevétele megközelítette az öt és fél milliárd forintot. 2019 első negyedévében közel 3,8 millió néző váltott jegyet az előadásokra. Az artmozik jegybevétele is meghaladta a 430 millió forintot, a nézők száma pedig meghaladta a 340 ezeret. Mutatjuk, melyik filmekre mennyit költöttünk idén.

A legtöbb jegyet a multiplex mozik - a legalább 8 teremmel rendelkező mozik - adták el, 2 millió 75 ezer 643 darabot, melyből bruttó 3 milliárd 285 millió 117 ezer 753 forint jegybevételük keletkezett. Az NMHH adataiból az is kiderül, hogy az átlag jegyár a magyar mozikban 2019 első negyedévében 1456 forint volt, míg az artmozikban 1262 forint.

A Magyarországon található 213 mozi közül a legtöbb a fővárosban található: 30 darab, tehát az összes mozi 17,8 százaléka. Legkevesebb mozi Nógrád, Tolna és Vas megyében található. Az átlagos jegyárak is Budapesten a legmagasabbak: átlagban 1585 forint, de Győr-Moson-Sopron sincs sokkal lemaradva az átlagos 1553 forintos jegyáraival, és Fejérben is 1534 forint volt a mozijegyek átlagára. A többi megyénkben 1500 forint alatt vannak a jegyárak, legolcsóbb Pest megyében volt a belépő: 929 forint.

Januárban a legtöbben, 128 536-an M. Night Shyamalan rendhagyó trilógiájának befejező darabjára, az Üvegre voltak kíváncsiak. A DC új szuperhősfilmjét, az Aquamant Jason Momoával is rengetegen nézték meg az év első hónapjában, 104 999-en, annak ellenére, hogy már december közepén bemutatták a mozikban. A harmadik legnépszerűbb film egy családi mozi, az Egy kutya hazatér lett, 112 031-en váltottak rá jegyet. Hatodik helyre pedig bejött az olasz Teljesen idegenek című film magyar remake-je, a BUÉK, melyet bár december is sokan megnéztek még 90 801 néző volt rá januárban is kíváncsi, és ha bevételt nézzük, akkor a negyedik legtöbbet hozó film volt januárban.

Februárban az Így neveld a sárkányodat 3. úgy tudott a legnagyobb bevételt hozó, legtöbb nézőt vonzó filmmé válni, hogy 21-én volt a bemutatója, tehát egy hét alatt hozta a kimagasló számokat: 152 979-en váltottak rá jegyet. A második legnépszerűbb film az Instant család lett, 132 766 nézővel. A dobogóra pedig felkapaszkodott a magyar Kölcsönlakás, melyre 109 142-en voltak kíváncsiak, viszont jegybevételben megelőzte azt az Alita: A harc angyala

Márciusban mindent vitt a MCU régóta várt filmje a Marvel Kapitány, 339 693 néző váltotta meg rá a jegyét és jegybevételben többet hozott, mint a második és harmadik legnépszerűbb filmek együttvéve. Az Így neveld a sárkányodat harmadik részére márciusban több mint 80 ezerrel váltottak többen jegyet, mint februárban, 235 633-an. A harmadik legnépszerűbb filmre, az Oscar-díjas Zöld könyvre már jóval kevesebben, 84 891-en voltak kíváncsiak márciusban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így 2019 első negyedévében az Így neveld a sárkányodat 3. lett a legnépszerűbb film nézőszámokat tekintve, és a legnyereségesebb film is. Nem sokkal kevesebben voltak kíváncsiak a Marvel Kapitányra is márciusban - bár a vikingeknek és sárkányoknak 2 hét előnyük volt a Marvel csodafegyverével szemben. A top10-ben január óta mindig előkelő helyet szerző Instant család lett a harmadik a népszerűségi versenyben.

A magyar filmek is jól szerepeltek az összesítésben, a Kölcsönlakás a 6., a BUÉK pedig a 10. lett a rangsorban.

Az artmozikra külön is készített statisztikát az NMHH, ott az eltérő moziműsorból és célközönségből adódóan más rangsor alakult ki a filmek között. A toplista élén Reisz Gábor filmje, a Rossz versek végzett, több mint 22 ezren váltottak jegyet rá. A magyar filmek közül a Kölcsönlakást is sokan nézték artmoziban, több mint 11 ezren, így az artmozis rangsorban is meg tudta szerezni az 5. helyet. Ezen kívül a Ruben Brandt, a gyűjtő lett a 8. legnépszerűbb, miközben a bemutatója még november közepén volt, 2019-ben mégis még 8607-en voltak rá kíváncsiak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem