Lassan nem lesz kitől vásárolni: drasztikusan olvad a boltoslétszám

Lassan nem lesz kitől vásárolni: drasztikusan olvad a boltoslétszám

2019. május 22. 17:00

A boltokban foglalkoztatottak száma tovább csökkent 2019 elején, hatezer fővel. Hiába, ha kevesebb a bolt, kevesebben is ügyködnek benne. Hullámzik is a létszám, de ha lassan is, azért lefelé csúszik. Pedig sokan keresnek eladót még mindig. És a kisboltoknál nagy a létszámesés.

A boltos világ foglalkoztatási statisztikájában 2015-ben még volt egy ugrás felfelé, feltehetően az online kassza miatt (ha több nyugtát kell adni, több dolgozót is kell bejelenteni), ezt követően azonban az éves adatsorban egy lefelé mutató irányzat rajzolódik ki. Foglalkoztatott egyébként az a boltban is, aki akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, szövetkezeti tagként, vagy éppen segítő családtagként ott ügyködik - írja a blokk.com szakportál.

A foglalkoztatotti szám csökkenése nyilván összefügg azzal is, hogy évről-évre háromezer körüli számban esik a boltok száma is. Ez elsősorban a kisebb boltok körének zsugorodását jelenti. A foglalkoztatási adatok viszont azt is mutatják, hogy - akár a bezárt, akár a még nyitva tartó boltokból - jó néhányan el is hagyják a boltos világot. A bezárt boltok foglalkoztatottjai vagy másik boltba mennek (bizonyára van ilyen is), vagy átvándorolnak más szakterületre. Eladóhiány ugyanis még mindig van, ezt bizonyítják a továbbra is tömeges álláshirdetések is.

Az alkalmazottak persze folyamatosan vándorolnak boltról-boltra a nagyobb fizetésért, megtehetik a munkaerőhiány közepette, függetlenül a boltbezárástól. Ez azért nagy gondja a boltos világ munkaerő felelőseinek.

Jócskán emelkedett az alkalmazottak fizetése a boltos világban az elmúlt években, de máshol is. A boltban viszont nehéz azért is több bért adni, mivel árgus szemekkel figyeli a vásárló az árcédulát és végső soron, mint minden költséget, ezt is ő fizeti meg.

Létszámügyek a boltban

2018 első negyedévéhez képest nem is kevés a csökkenés a foglalkoztatottak számában, amit a statisztika mutat, 367 ezerről eset a létszám 355 ezerre. De csökkent a létszám az előző évek adataihoz mérve is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Év közben egyébként nagyok a hullámhegyek, hullámvölgyek a boltos foglalkoztatási statisztikában, egyes esetekben szinte megmagyarázhatatlan mértékben.

Kirajzolódik az is a statisztikából, hogy a foglalkoztatottak legnagyobb csapatát alkotó alkalmazottak létszáma is csökkent. Ezen belül - összefuttatva a KSH két különböző módszertanú munkaügyi mutatószám rendszerét - a nagyobb boltokban (ahol a vállalkozásnál négy főnél többen dolgoznak) kisebb mértékben, de emelkedett az alkalmazotti létszám az elmúlt években. A kisebb boltokban ugyanakkor nagyot esett az alkalmazottak száma, feltehetően döntő részben a már említett boltszám csökkenéssel összefüggésben.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18