20 °C Budapest

Ezt tudnod kell a húsvéti bevásárlás előtt: pórul járhatsz, ha nem figyelsz

2019. március 11. 12:30

Magyarországon a sonkafogyasztás kiemelkedő időszaka a húsvét. Pedig év közben is hatalmas a választék az üzletek polcain. Segítünk eligazodni a folyamatosan bővülő kínálatban és tippeket adunk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, hogy biztosan a nekünk leginkább megfelelő terméket válasszuk ki.

Magyarországon a sonkafogyasztás kiemelkedő időszaka a húsvét. Piaci adatok szerint az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el, háztartásonként átlagosan 2,4 kilogrammal lehet számolni.

És hogy mi fogy ilyenkor a leginkább? Természetesen a húsvéti sonka, amely alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát kell érteni. A GfK tavalyi adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy. A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, a termék hat hónapig eltartható.

Az üzletek polcain hatalmas a választék: vannak hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonkák is, amelyek combizmokból (felsál, dió), lapockából, tarjából, karajból, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül készülnek füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

Vásárolhatunk gyorspácolt nyers sonkát is, amelyet konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. A terméket több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Ez egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Sonka-kisokos

A különböző termékek minőségi követelményeit Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A nyers sonkának a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

"A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka; marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból pácolással vagy sózással, vagy pácolással és sózással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik.

Alak, méret: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített.
Állomány: Nem lehet beszáradt, kemény. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.
Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik."

A hőkezelt sonkáknak pedig a következő előírásoknak kell megfelelniük:

"A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított pácolt és
a) főtt;
b) füstölt, főtt;
c) füstölt, sült;
d) füstölt, főtt, sült
húskészítmények.
Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos.
Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.
Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz.

Van egy másik kategória is, a formában vagy bélben hőkezelt sonkák:

Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött húskészítmények. Sertéscombból vagy lapockából, marhacombból vagy lapockából, vad hasonló testtájaiból vagy baromfi combból vagy baromfimellből készült; jellemzően legalább 20 mm-es, egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy főzés utáni füstöléssel vagy sütéssel készült termékek. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 68%.

Érdemes tehát nagyon odafigyelni a vásárláskor: mielőtt a kosárba tennénk a húsárut, nézzük meg a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.

Azt is nézzük meg, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a sonka, és az sem mindegy, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - nyomás nélkül - ne engedjen levet.

Idén is jelentős forgalomra készülnek az üzletek húsvétkor

"Nagyjából karácsonyi forgalomra számítunk" - közölte megkeresésünkre a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., amely 2004 végétől működtet saját húsüzemet bicskei központja területén. A nagyrészt hazai alapanyagok feldolgozása után, a friss sertés- és marhahús mellett az üzemből mintegy 50 féle kiváló minőségű sajátmárkás húskészítmény kerül ki a hálózat üzleteibe.

Az ünnep előtt az áruházlánc a szokásosnál nagyobb húsválasztékkal várja a vásárlókat: az ideiglenesen választékba kerülő termékekkel együtt több mint 40 különféle füstölt termékből válogathatnak majd a vevők, melyek között idén is megtalálható lesz a REGNUM húsüzem által gyártott SPAR kötözött lapocka, amelyből idén is több mint 200 tonnával készül az üzem és a hálózat.

Az áruházlánc megjegyezte, a sonka mellett várhatóan idén is nő majd a tojás, a kalácsfélék, az édességek - például csokinyulak - és a primőr zöldségek forgalma is.

A sonkakészítésnek nem csak nálunk vannak évszázados tradíciói

Igazán jó sonkát ma már az év minden szakában kaphatunk az üzletekben, a csemegepultból vagy akár előre csomagolt, szeletelt termékeket is. A kínálatot elnézve nincs könnyű helyzetben a vásárló: feketeerdei sonka, prosciutto, parasztsonka, jamón serrano, pármai sonka, csak hogy néhány terméket említsünk.

A sonkakészítésnek - mint az a kínálatból is látható - nem csak Magyarországon vannak évszázados tradíciói. Vegyük sorra, milyen nemzetközi termékekkel találkozhatnak az üzletek polcain a magyar vásárlók:

  • Fekete-erdei sonka: oltalom alatt álló, eredetmegjelölésű termék. Ezzel a névvel csak olyan sonkát lehet jelölni, ami Baden-Württembergben, a Fekete-erdő területén készült. Combhúsból készítik, füstölése a közhiedelemmel ellentétben nem bükkfával, hanem fenyőfával történik.
  • Prosciutto di parma, vagyis pármai sonka: alapanyagait és gyártási helyét, illetve technológiáját igen szigorú előírások szabályozzák. Ez is eredetvédett termék, az olaszországi Emiglia-Romagna-i Parma tartományból kell, hogy származzon a hús. Gyártását egy minőségügyi ellenőrző konzorcium felügyeli.
  • Jamón serrano: Spanyolország nevezetes és népszerű sonkája. Spanyolország bármely részéről származhat, nincs jogszabályban kitüntetett, eredetvédett területe. A jamón serrano készítésének ideje https://diningguide.hu/jamon-serrano-spanyol-hegyi-sonka/ jellemzően 7-16 hónap. Sonkának (jamón) csakis a hátsó lábakból készült termék számít. Készítéséhez fehér sertés húsát használják.
  • Jamón iberico: A jamón iberico a serranóval ellentétben 14-36 hónapig készül, méghozzá feketelábú sertésből https://diningguide.hu/sonkaszamurajok-jamon-iberico-a-sonka-amelynek-szeletelomestere-van/ . Az Ibérico sonkák minőségét az alapján osztályozzák, hogy a sertés élete során mit evett és mennyi időt töltött a szabadban. A sonkák címkéjén erről mindig részletes információt találunk. Érdekesség, hogy a spanyol sonkákat sonkaállványokon, kézzel szeleteik, ez egy külön mesterség.
  • Pršut: horvát, levegőn szárított sonka.

A SPAR is tapasztalja, hogy egyre nő a kereslet az import sonkák iránt, azonban arányaiban a magyar vásárlók még mindig leginkább a hazai termékeket keresik. Az áruházlánc szerint ennek részben az az oka, hogy nagyobb a választék náluk a magyar termékekből, és ezeknek az ára is kedvezőbb.

A SPAR és INTERSPAR üzletekben egyébként a vevők leginkább a csemegepultból vásárolnak, de egyre nő az igény az előre csomagolt, előre szeletelt, védőgázas vagy vákuumos kényelmi termékek iránt is. Tapasztalatuk szerint a magyar vevők egyre inkább keresik a minőséget, ez a csemege kategóriában is megfigyelhető: már nem a mennyiség, hanem a minőség a szempont. Többet nem feltétlenül költenek, mint korábban, de ugyanazért a pénzért inkább a kisebb kiszerelésű, de magasabb árkategóriájú termékeket választják. "

Ezt a tendenciát folyamatosan lekövetjük a választékkal, az alsóbb szegmensekben lévő termékeket ritkítjuk és a közép- felső kategóriába tartozó termékek választékát szélesítjük, ügyelve arra, hogy ne veszítsük el az árérzékeny vásárlókat

 - jegyzete meg az áruházlánc.

TÁMOGATOTT TARTALOM
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem