Élelmiszerbotrány: az EU szerint is eltér az összetétel egyes tagállamokban

Élelmiszerbotrány: az EU szerint is eltér az összetétel egyes tagállamokban

2019. február 5. 13:30

Eltér a keleti és nyugati EU-tagállamokban forgalmazott élelmiszerek összetétele, de az előzetes vizsgálatok alapján még nem állapítható meg, hogy egyes helyeken gyengébb minőségű termékeket árulnak ugyanazon név alatt. Nemsokára az Európai Parlament elé kerülhet a szigorításról szóló tervezet, ami 10 milliárd euróra büntetné a diszkrimináló cégeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az  Európai Bizottság Közös Kutató Központja (Joint Research Centre - JRC) 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetében állapította meg, hogy azoknak eltérő az összetétele, azonban ez nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből - írta Sara Soumillion, az Európai Bizottság sajtóreferense az Index megkeresésére. Megemlítette, hogy az eredmények alapján még nem lehet végleges következtetés levonni az Európai Unió egységes piacán belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozóan. Tehát az eltérés biztos, az azonban nem, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minősége is rosszabb lenne - számolt be a portál.

A legtöbb terméknél, amelynek összetételében a JRC eltérést talált, a nemzeti hatóságok vizsgálatai is eltérést mutattak ki. Összesen 140 termék minőségét ellenőrzik, végleges eredményt csak a többi 76 termék vizsgálata után hirdet az Európai Bizottság.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a 20 eltérő összetételű terméket melyik cégek gyártják, és hogy pontosan mely márkákról van szó. Az Európai Bizottság vizsgálatai esetében az eredmények nyilvánosságra hozása előtt az érintett cégeknek lehetősége van arra, hogy kommentálják azokat, és hogy magyarázatot adjanak az eltérésre.

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni - emlékeztet a portál. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből például kiderült, hogy a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt, vagy hogy a hústermékekben kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06