26 °C Budapest
Durván elszálltak az ingatlanárak: a kelet-magyarországi panelek mentek nagyot

Durván elszálltak az ingatlanárak: a kelet-magyarországi panelek mentek nagyot

2018. december 12. 18:30

Az év végéhez közeledve sem változtak jelentősen a lakóingatlanpiaci tendenciák. Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó november hónapban is.

Továbbra is magasabb tranzakciószámokat becsül a Duna House a korábbi évekhez képest, így az idei értékek - a várakozásoknak megfelelően - felülmúlják majd a tavalyi számokat.

Nem csak a tranzakciószámok, hanem a négyzetméterárak is folyamatos növekedésben vannak.

A panellakások négyzetmétere átlagosan 550 ezer forint Budán, és 450 ezer forint Pesten. A tégla ingatlanok átlagértékei még ennél is magasabbak, a főváros jelentős részén már a 750 ezer forintot közelíti a négyzetméterár, de az olcsóbb kerületekben is 560 ezer forint az átlag.

Az értékesítési idő is folyamatosan rövidül, a panellakásokat már két hónap alatt el lehet adni, de a tégla ingatlanok adásvétele sem tart 3-4 hónapnál tovább.

Az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, továbbra is a 30-50 év közöttiek vásárolnak legnagyobb arányban, jobbára befektetési szándékkal. Az eladók egyformán képviseltetik magukat a legtöbb korosztályból, csak a legfiatalabbak aránya alacsonyabb érezhetően. A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Tavaly novemberhez képest a kelet-magyarországi panel ingatlanok négyzetméterára nőttek a legnagyobb mértékben, de a tégla lakások átlagos is az ország keleti felében emelkedett számottevően.
  • Nyugat-Magyarországon a panellakások átlagos négyzetméterára tavalyhoz képest több mint 25 százalékot emelkedett, így jelenleg már 245 ezer forint az átlag. A tégla lakások ennél valamelyest drágábban, átlagosan 285 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost.
  • A budai panellakások átlagos négyzetméterára közel duplája a vidéki értékeknek, de a pesti kerületekben mért érték is jóval magasabb az ország többi területén tapasztaltnak. Budán a panelek átlagos négyzetméterára 2018 novemberében már meghaladta az 550 ezer forintot, a pesti panellakások átlagos négyzetméterára pedig a 450 ezer forintot.
  • A fővárosi téglalakások négyzetméterára még ennél is jóval magasabb, a belvárosban 747-, Budán 744-, míg a pesti kerületekben 559 ezer forint volt az átlag.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?