11 °C Budapest
Durván elszálltak az ingatlanárak: a kelet-magyarországi panelek mentek nagyot

Durván elszálltak az ingatlanárak: a kelet-magyarországi panelek mentek nagyot

2018. december 12. 18:30

Az év végéhez közeledve sem változtak jelentősen a lakóingatlanpiaci tendenciák. Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó november hónapban is.

Továbbra is magasabb tranzakciószámokat becsül a Duna House a korábbi évekhez képest, így az idei értékek - a várakozásoknak megfelelően - felülmúlják majd a tavalyi számokat.

Nem csak a tranzakciószámok, hanem a négyzetméterárak is folyamatos növekedésben vannak.

A panellakások négyzetmétere átlagosan 550 ezer forint Budán, és 450 ezer forint Pesten. A tégla ingatlanok átlagértékei még ennél is magasabbak, a főváros jelentős részén már a 750 ezer forintot közelíti a négyzetméterár, de az olcsóbb kerületekben is 560 ezer forint az átlag.

Az értékesítési idő is folyamatosan rövidül, a panellakásokat már két hónap alatt el lehet adni, de a tégla ingatlanok adásvétele sem tart 3-4 hónapnál tovább.

Az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, továbbra is a 30-50 év közöttiek vásárolnak legnagyobb arányban, jobbára befektetési szándékkal. Az eladók egyformán képviseltetik magukat a legtöbb korosztályból, csak a legfiatalabbak aránya alacsonyabb érezhetően. A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Tavaly novemberhez képest a kelet-magyarországi panel ingatlanok négyzetméterára nőttek a legnagyobb mértékben, de a tégla lakások átlagos is az ország keleti felében emelkedett számottevően.
  • Nyugat-Magyarországon a panellakások átlagos négyzetméterára tavalyhoz képest több mint 25 százalékot emelkedett, így jelenleg már 245 ezer forint az átlag. A tégla lakások ennél valamelyest drágábban, átlagosan 285 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost.
  • A budai panellakások átlagos négyzetméterára közel duplája a vidéki értékeknek, de a pesti kerületekben mért érték is jóval magasabb az ország többi területén tapasztaltnak. Budán a panelek átlagos négyzetméterára 2018 novemberében már meghaladta az 550 ezer forintot, a pesti panellakások átlagos négyzetméterára pedig a 450 ezer forintot.
  • A fővárosi téglalakások négyzetméterára még ennél is jóval magasabb, a belvárosban 747-, Budán 744-, míg a pesti kerületekben 559 ezer forint volt az átlag.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?