21 °C Budapest

Durván elszálltak az ingatlanárak: a kelet-magyarországi panelek mentek nagyot

2018. december 12. 18:30

Az év végéhez közeledve sem változtak jelentősen a lakóingatlanpiaci tendenciák. Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó november hónapban is.

Továbbra is magasabb tranzakciószámokat becsül a Duna House a korábbi évekhez képest, így az idei értékek - a várakozásoknak megfelelően - felülmúlják majd a tavalyi számokat.

Nem csak a tranzakciószámok, hanem a négyzetméterárak is folyamatos növekedésben vannak.

A panellakások négyzetmétere átlagosan 550 ezer forint Budán, és 450 ezer forint Pesten. A tégla ingatlanok átlagértékei még ennél is magasabbak, a főváros jelentős részén már a 750 ezer forintot közelíti a négyzetméterár, de az olcsóbb kerületekben is 560 ezer forint az átlag.

Az értékesítési idő is folyamatosan rövidül, a panellakásokat már két hónap alatt el lehet adni, de a tégla ingatlanok adásvétele sem tart 3-4 hónapnál tovább.

Az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, továbbra is a 30-50 év közöttiek vásárolnak legnagyobb arányban, jobbára befektetési szándékkal. Az eladók egyformán képviseltetik magukat a legtöbb korosztályból, csak a legfiatalabbak aránya alacsonyabb érezhetően. A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Tavaly novemberhez képest a kelet-magyarországi panel ingatlanok négyzetméterára nőttek a legnagyobb mértékben, de a tégla lakások átlagos is az ország keleti felében emelkedett számottevően.
  • Nyugat-Magyarországon a panellakások átlagos négyzetméterára tavalyhoz képest több mint 25 százalékot emelkedett, így jelenleg már 245 ezer forint az átlag. A tégla lakások ennél valamelyest drágábban, átlagosan 285 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost.
  • A budai panellakások átlagos négyzetméterára közel duplája a vidéki értékeknek, de a pesti kerületekben mért érték is jóval magasabb az ország többi területén tapasztaltnak. Budán a panelek átlagos négyzetméterára 2018 novemberében már meghaladta az 550 ezer forintot, a pesti panellakások átlagos négyzetméterára pedig a 450 ezer forintot.
  • A fővárosi téglalakások négyzetméterára még ennél is jóval magasabb, a belvárosban 747-, Budán 744-, míg a pesti kerületekben 559 ezer forint volt az átlag.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem