A magyar lottónyertes tragédiája: ez vezetett a lecsúszáshoz

2018. október 27. 13:01

A héten valaki 452 milliárd forintot nyert az egyik amerikai lottón. Ennek csupán töredékét, 528 millió forintot lehet nyerni az Ötöslottóval ma este. Ugyanakkor sokan bizonyára már annak is örülnének. Egy ekkora nyeremény lehetővé tenné, hogy a nyertesnek soha többé ne kelljen dolgoznia, bizonyára sokan a pénz kézhez vételét követően megvennék álmaik házát, autóját, beszabadulnának a plázába, és megvennék azokat a dolgokat, amikről korábban csak ábrándoztak. De vajon tényleg boldogabbá tesz a lottónyeremény? Tényleg gondtalan élet vár arra, akinek egyszer szerencséje volt és vagyonokat nyert? Nem olyan biztos.

Legalább egy szelvényen helyesen tippelték meg mind a hat számot az egyik amerikai lottón, amin a lottótörténetben soha nem látott összeg, 1,6 milliárd dollár, vagyis 452,4 milliárd forint volt a főnyeremény. A Mega Millions lottótársaság szerda hajnalban közölte, hogy a nyertes szelvényt Dél-Karolina államban vásárolták. Egyéb részlet egyelőre nem ismert, ám ha egyetlen lottózóé az egész nyeremény, akkor az világrekord lesz a lottójátékok történetében.

Ennek a pénznek a töredékét, 528 millió forintot lehet ma nyerni az Ötöslottón, de bizonyára rengetegen vannak, akik már ennyivel is bőven elégedettek lennének. A legtöbb játékos talán már a szelvény megvásárlásakor elgondolkozik azon, mire is költené a nyereményt: sokan talán a pénz kézhezvételét követően felmondanának, új életet kezdenének, új házat, új kocsit vennének. Megvásárolnak mindazt, amiről korábban csak ábrándoztak. Sokan talán azt gondolják, ha megszűnnének az anyagi problémáik, boldogabbak lehetnének, gondtalanabb, kiegyensúlyozottabb élet várna rájuk. De vajon tényleg így van?

Dr. Ken Yeager, az Ohio Állami Egyetem pszichológusa szerint mindez attól függ, milyen típusú szerencsejátékos a nyertes. Mint mondja, vannak olyanok, akik hébe-hóba játszanak, és általában a  hozzájuk közel állók születési dátumaival játszanak a lottón, mert remélik, hogy ez szerencsét hoz nekik.

Ezek azok az emberek, akiknek nincs különösebb gondja a szerencsejátékokkal

 - idézi a szakembert a Daily Mail. Vannak viszont olyanok, akik rengeteg időt és energiát áldoznak arra, hogy bonyolult matematikai és valószínűség-számítási elméletek segítségével próbálják megjósolni egy lottósorsolás eredményét.

És vannak a függők, akik szentül hiszik, hogy minél inkább úgy tűnik, hogy távoli álom csupán a győzelem, annál közelebb vannak valójában a giganyereményhez. Könnyű őket egyébként felismerni, ők azok, akiket zavar, ha a környezetükben valaki vesz egy kaparós sorsjegyet, és nem kaparja azt le azonnal. Ők azok, akik folyamatosan játszanak, és ha az első 250 forintos szelvénnyel nem nyernek, legközelebb még több pénzt költenek lottóra vagy kaparós sorsjegyekre. Előbb-utóbb pedig valamennyi pénzt biztosan nyernek, még ha nem is ütik meg a főnyereményt, az pedig felbátorítja őket és folytatják. Ezek az emberek pedig a nyereményt sem fogják tudni megfelelően kezelni.

Hogy miért szeretnek játszani az emberek? Dr. Yeager szerint a válasz egyszerű: addig, amíg a számokat ki nem húzzák, kicsit mindenki nyertesnek érezheti magát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mindenkit tesz boldoggá a nyeremény

Andraschek László jó példa arra, hogy a pénznyeremény nem old meg minden problémát. Hajléktalan volt, amikor nyert a lottón, 630 millióval lett gazdagabb hirtelen.  A pénzből ő és felesége nyitott egy cukrászdát, vettek családi házat, balatoni nyaralót, viszont ma már nyoma sincs a fényűzésnek. A cukrászda becsődölt, a nyaralót eladták.

Annak ellenére is megtalálnak bennünket a kéregetők, hogy elterjedt rólunk: elszegényedtünk. Ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét, mindent másképp csinálnék. Még a saját rokonaimnak sem árulnám el, hogy nyertünk

- mondta idén februárban a Lokálnak Andraschek Lászlóné Anikó. A férje a nyeremény után alkoholproblémákkal küzdött, Anikónak pánikbetegsége és pajzsmirigygondjai is vannak. Most van egy kis kertes házuk, ahol állatokat gondoznak, művelik a kertet.

Hasonló kálváriát élt át Varga Zsolt is, aki tavaly nyert 47 millió forintot a Skandináv lottón. Előtte közmunkásként és raktárosként dolgozott, de a hirtelen jött pénz felforgatta az életét. Vett egy házat, felújította, viszont a pénz a feleségét és a kettőjük kapcsolatát is megváltoztatta. A nő két kézzel szórta a pénzt, és el is hagyta a férjét. Jött a válás, a procedúra is sok pénzt emésztett fel.

A házon, amit vettem, a mai napig pereskedünk, oda beköltözni nem tudok. Mivel azonban pénzem sincs, így az albérletemből is el kellett jönnöm. A gyerekeket elvette a gyámügy, most nevelőszülőknél vannak. A barátok is elkoptak, persze a pénzemmel együtt

- nyilatkozta Zsolt még májusban a Sonline.hu-nak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm