11 °C Budapest
Top100: ezek a legjobb borok ma Magyarországon

Top100: ezek a legjobb borok ma Magyarországon

2018. szeptember 25. 15:04

Magyarország legjobb 100 borát gyűjtötte össze egy frissen megjelent kiadvány. A zsűriben kizárólag elismert, WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok kaptak helyet, akik szigorú és profi körülmények között kóstoltak. A nagy nemzetközi borversenyeken tapasztalható dömpinghez ugyan nem mérhető egy ilyen verseny, de lokálisan jó tájékozódási pontot jelentenek minden hazai borkedvelő számára. Pár fontos, nemzetközi elismerést is begyűjtött magyar bor azonban fájóan hiányzik a listáról, ahogy az egyik leghíresebb hazai pincészet termékei is - bár ők lehet, hogy nem ok nélkül maradtak ki.

Magyarország legjobbnak ítélt borait gyűjtötte össze a szeptember 22-én megjelent Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin. Aki kicsit is ismeri és szereti a magyar borokat, annak biztosan nem okoz nagy meglepetést, hogy az első 10 helyből 8-at a Tokaji Aszú borok foglalták el.

{{EMBED:infogram_bb2159e1-0532-489f-baf8-2968f62d0e21}}

A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine hosszú és elismerő írásban méltatta a magyar borokat a magazin hasábjain, de éles kritikát is megfogalmaz. Szerinte ugyanis rengeteg jó magyar bort tesz tönkre a nem megfelelő kezelés és palackozás.

A kiadvány célja nem kevesebb, mint megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amely a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik.

Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé.

 - olvasható a kiadványban. Éppen ezért is meglepő, hogy a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyénnégy magyar pincészet bora is platinaérmet nyert, azaz a lehetséges 100 pontból 97-et kaptak, ám közülük csupán egy, a Kreinbaher Pincészet 2018-as Prestige Brut-ja került fel a Winelovers 100-as toplistájára, méghozzá a 28. helyre. A platinaérmek mellett arany is jutott bőven a magyaroknak, ám négy 95-96 pontos aranyérmes közül is csak egy kapott helyet as friss listán, a Zombory Pince 2014-es Aszú 6 puttonyosa.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán. A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

Sem ízléssel, sem a szakemberekkel nem szeretnénk vitába szállni, ám talán nem is ezzel magyarázhatóak a hiányok. A Pénzcentrum iparági információi szerint az egyik legnagyobb magyarországi hipermarket és egy fontos borkereskedő lánc kínálatából válogatták össze a tételeket, ezért maradhattak ki belőle fontos borok.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Aki még kimaradt

A Decanter World Wine Awards listáján kétszer is szereplő Sauska Pincészet egy platina (Aszú 6 puttonyos 2013) és egy bronzérmet (Kadarka 2015) is nyert, a Winelovers listáján azonban nem kaptak helyet.  Ennek egyik oka lehet, hogy 2017. december 6-án a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság elrendelte borászat 45 termékének forgalomból történő azonnali visszahívását. Ez a borászat közel teljes termékpalettáját érintette.

"A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben" - olvasható a pincészet 2017. december 5-én kiadott közleményében.

Hogy a pontos ok mi volt, és milyen egyéb következményi lettek az ügynek, nem lehet tudni, de az biztos, hogy az üzletek polcaira már visszakerültek az érintett termékek is.

Borranjongóknak szemet szúrhat még az is, hogy Szepsy Pincészet borai is hiányoznak a listáról, holott számos nemzetközi díjat nyertek már. A Szepsy család az 1500-as évektől termel borokat Tokajban. A Szepsy pincészet jelenleg 65 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik 6 település 25 dűlőjében, Mád központtal.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?