21 °C Budapest

Magyar borkiválóságok: ezt az 54 palackot most nagyon megéri megvenni

2018. június 2. 13:00

Négy magyar pincészet - a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás - bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén, ahonnan négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők. Mind az 54 díjazott tétel igazán jó vétel lehet, különösen, hogy a Pénzcentrum körképe szerint a többségükért nem feltétlenül kell vagyonokat fizetni. Sőt, akad olyan tétel is, amit befektetésnek is érdemes lehet megvenni.

A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsűri: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelű, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját - közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

A magyar termelők borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

Ahogy a tájegységek, és borfajták, úgy fogyasztói árak tekintetében is széles a díjazott termékek spektruma. Akadnak bőven dizskontáron megvásárolható palackok is a felohazatalban, de vannak, melyekért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A platina minősítéssel jutalmazott magyar tételek között a Kreinbacher pezsgőjének palackja példál már 5500 forintért beszerezhető, míg a szintén 97 pontos Sauska 6 puttonyos Aszújáért már 18500 forintot kell fizetni. A Pénzcentrum körképe alapján érdemes nyitott szemmel járni a nagyobb áruházakban is, hiszen több közülük a láncokhoz is be van listázva.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek; Magyarországot 70 bor képviselte. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket kedden tették közzé a Decanter oldalán. A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

Akár befektetésnek is

Arról is írtunk már, hogy egy jó bor befektetésnek sem rossz. Egy kiváló ital sokszor jobb hozamokat produkál (megfelelő tárolás mellett, például bortrezorban), mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, és a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedik, ezért aki megteheti, annak érdemes borritkaságokba fektetni a pénzt.

A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm