7 °C Budapest

Szombaton kiderül, melyik a 100 legjobb magyar bor (x)

2018. szeptember 19. 15:00

Szombaton megjelenik a száz legjobb hazai bort bemutató Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor című magazin. A kiadvány célja segíteni a fogyasztóknak, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek megkönnyítik a borválasztást. A 116 oldalas magazin a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg, a Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

A legszélesebb merítés érdekében a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűri elé, amelynek tagjai WSET (Wine and Spirit Education Trust) borászdiplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok. A cél megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amelyek a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkednek.

Fotó: Szmodits Balázs

A zsűri elé a három kóstolási napon összesen 303 tétel került, amelyeket vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt, majd a bírálat 2018 augusztusában zajlott.

Többek közül ennek az eredményét mutatja be a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor magazin, amelynek a középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása szerepel. Ezenkívül 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról.

Fotó: Szmodits Balázs

A kiadvány a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg szeptember 22-én. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen. Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat - izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat

- ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő.

A magazin online felületén előjegyzésben már több száz példány elkelt, szeptember 22-től pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható. A listán szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2018. december 8-án megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.

(x)

Címlapkép: Szmodits Balázs

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem