28 °C Budapest
Rafinált telenoros csalás terjed: rengeteg ügyfél van veszélyben

Rafinált telenoros csalás terjed: rengeteg ügyfél van veszélyben

2018. szeptember 5. 14:03

Új, számlabekérős csalás terjed az interneten a Telenor nevében. A hamis levelek szinte már a megtévesztésig hasonlítanak egy valódi hivatalos levélre, és csak nagyon apró helyesírási hibák engednek arra következtetni, hogy valami nincs rendben. A csalók ráadásul olyan áloldalt is felhúztak az álszámlabekérők mögé, ami még az IT szakembereket is képes megtéveszteni.

Júliusban a Pénzcentrumon is beszámoltunk arról, hogy csalók hamis telenoros számlabekérő levelekkel próbálták meg lenyúlni gyanútlan előfizetők pénzét. Akkor azt írtuk, hogy a Telenor az ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címét. Most ugyanakkor újabb hamis számlabekérő levelek keringenek az interneten, amiből szerkesztőségünknek is jutott. 

Maga a levél és az ehhez tartozó, gyakorlatilag tökéletesen kivitelezett áltelenor oldal ráadásul most annyira valóságosan sikerült, hogy még a szerkesztőségünkben dolgozó IT szakembereket is majdnem sikerült megtévesztenie. 

Ahogy az a képmentésünkön is látszik a levél nyelvezete szinte tökéletes, csupán néhány ékezet hiányzik a teljes szövegből, ami viszont már elengedő arra, hogy gyanút keltsen. A csalók arra is nagyon figyeltek, hogy a Telenor hivatalos e-szamla.hu-ja is megjelenjen az e-mailben, éppen ezért fontos leszögezni, hogy a cég tájékoztatása szerint ők hivatalosan csak a

e-szamla@telenor.hu címről és a +36 20 202 0043-as számról küldenek számlalevelet, tartozásról szóló e-mailt vagy SMS-t!

Ha valaki azonban az intő jelek ellenére bedől a csalók által küldött üzenetnek, akkor nagy bajban van, ugyanis az állevélben található link mögé egy tökéletesen megszerkesztett áloldalt is felhúztak a csalók, aminek csupán a domain neve lehet árulkodó. Ne tévesszen meg tehát senkit, a https://darovinyl.com/writeable.fiok/lakossagi/belepes/index.php oldal NEM (!) a Telenor hivatalos oldala, úgyhogy ezt - ha véletlenül valaki már rákattintott- mindenképp zárjuk be, és semmilyen esetre se lépjünk be fiókunkba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hamis website a Telenor nevében

A csalásokkal szemben a telekommunikációs cég azt javasolja, hogy akiben bármilyen kétely merül fel, forduljon szolgáltatója ügyfélszolgálatához, és ne adja meg belépési adatait - telefonszámot, felhasználónevet, jelszót - senkinek, sehol. A cégnek egyébként van egy hivatalos oldala, ami az összes fellelhető Telenor nevében jelenlévő visszaéléssel kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat, ezeket itt lehet elérni. 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?