2 °C Budapest
Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember

Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember

2018. szeptember 1. 16:00

Véget ért a nyár, hamarosan kezdetét veszi az iskola, és a nagy melegnek is előbb-utóbb vége lesz. Az élet bizonyos területein azon már a mai naptól kezdve változásokat tapasztalhatunk, ugyanis szeptember 1-jén több fontos módosítás is érvénybe lép.

Mindig fontos változásokkal indul az ősz, ha másoknak nem, akkor a gyerekes családoknak mindenképpen, hiszen szeptember elején kezdődik az iskola. És bár gyakori, hogy az ősz első havában még jó idő van, azért legalább a nappalok rövidüléséből mindenképpen érzékelhetjük, hogy hamarosan beköszönt a rossz idő is.

Idén azonban egyéb területeken is fontos változásokat hoz a szeptember 1-je, amelyek szintén rengeteg magyar életét érinthetik. Mutatjuk, melyek ezek.

Betiltották a halogén izzókat

A héten már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelméből szeptember 1-től nem lehet halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unió területén, illetve ezek importja sem megengedett ezentúl. A kereskedelmi raktáron maradt izzók azonban továbbra is értékesíthetőek lesznek, ami azt jelenti, hogy akár még évekig találkozhatunk a boltokban ezekkel a termékekkel. Ennek ellenére érdemes a továbbiakban más, korszerűbb izzókat választanunk, azokkal ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Változó jegyvásárlási szabály a HÉV-eken

Szeptember 1-től a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel szállhatunk fel a szerelvényekre. Ennek elmulasztása esetén a HÉV-en már csak pótdíj fizetése mellett vásárolhatunk kiegészítő jegyet. A változás nem vonatkozik azokra az állomásokra, ahol nincsen pénztár illetve automata. Az ellenőrök szeptember folyamán még nem fognak büntetni, de felhívják a figyelmet a változásra.

Újabb útszakaszokért fizethetünk

Szintén szeptember 1-től módosul az útdíj mértéket és a díjköteles szakaszokat szabályozó miniszteri rendelet. A rendelet számos helyen módosul, a díjköteles úthálózat szakaszainak száma az eddigi 2 449-ről 2 462-re, míg a hossza 6 864 kilométerről 6 880 kilométerre emelkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?