6 °C Budapest
Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember

Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember

2018. szeptember 1. 16:00

Véget ért a nyár, hamarosan kezdetét veszi az iskola, és a nagy melegnek is előbb-utóbb vége lesz. Az élet bizonyos területein azon már a mai naptól kezdve változásokat tapasztalhatunk, ugyanis szeptember 1-jén több fontos módosítás is érvénybe lép.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mindig fontos változásokkal indul az ősz, ha másoknak nem, akkor a gyerekes családoknak mindenképpen, hiszen szeptember elején kezdődik az iskola. És bár gyakori, hogy az ősz első havában még jó idő van, azért legalább a nappalok rövidüléséből mindenképpen érzékelhetjük, hogy hamarosan beköszönt a rossz idő is.

Idén azonban egyéb területeken is fontos változásokat hoz a szeptember 1-je, amelyek szintén rengeteg magyar életét érinthetik. Mutatjuk, melyek ezek.

Betiltották a halogén izzókat

A héten már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelméből szeptember 1-től nem lehet halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unió területén, illetve ezek importja sem megengedett ezentúl. A kereskedelmi raktáron maradt izzók azonban továbbra is értékesíthetőek lesznek, ami azt jelenti, hogy akár még évekig találkozhatunk a boltokban ezekkel a termékekkel. Ennek ellenére érdemes a továbbiakban más, korszerűbb izzókat választanunk, azokkal ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Változó jegyvásárlási szabály a HÉV-eken

Szeptember 1-től a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel szállhatunk fel a szerelvényekre. Ennek elmulasztása esetén a HÉV-en már csak pótdíj fizetése mellett vásárolhatunk kiegészítő jegyet. A változás nem vonatkozik azokra az állomásokra, ahol nincsen pénztár illetve automata. Az ellenőrök szeptember folyamán még nem fognak büntetni, de felhívják a figyelmet a változásra.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Újabb útszakaszokért fizethetünk

Szintén szeptember 1-től módosul az útdíj mértéket és a díjköteles szakaszokat szabályozó miniszteri rendelet. A rendelet számos helyen módosul, a díjköteles úthálózat szakaszainak száma az eddigi 2 449-ről 2 462-re, míg a hossza 6 864 kilométerről 6 880 kilométerre emelkedik.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06