12 °C Budapest

Kiderült: ennyit költünk ételre, többet, mint az átlag magyar

2018. augusztus 1. 14:00

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta. Ha a KSH adatait vesszük alapul, akkor egy átlagos magyar 750 forintért vásárol ételt és alkoholmentes italt naponta. De vajon mennyit költenek a napi betevőre olvasóink?

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta. A KSH adatai szerint 2017-ben a magyar lakosság egy főre jutó havi összes folyó kiadása átlagosan 83 ezer forint volt, és ennek 27 százalékát költötte élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan 22 500 forintot fordítottak a havi betevőre a magyarok.

Ez az összeg egyébként magasabb, mint 2016-ban, az akkori adatok alapján havonta csupán 20 412 forintot költött élelmiszerre egy átlagos magyar.

Ennyi pénzt költünk élelmiszerre naponta

Havi 22 500 forintos kiadással számolva, és egy 30 napos hónapot alapul véve kiderül,  hogy

a magyarok naponta átlagosan 750 forintot költenek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Ez az összeg nem túl nagy, és nem szabad elfelejteni, hogy ez csupán statisztikai átlag, vagyis tömegek élhetnek Magyarországon, akiknek ennyi sem jut a napi betevőre. Kíváncsiak voltunk, olvasóink naponta hány forintból vásárolják meg a reggelihez, ebédhez és vacsorához szükséges alapanyagokat. Ahétfői cikkünkben ezért szavazást indítottunk. Mostanáig közel 3700-an válaszoltak a feltett kérdésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiderült, hogy a válaszadók alig 7 százaléka költ 500 forint alatti összeget élelmiszerre, és szintén 7 százalékuk áldoz erre naponta 500 és 750 forint közötti összeget.  A válaszadók 13 százaléka 750 és 1000 forint közötti összeget hagy az élelmiszerboltban naponta, míg a válaszadók 25 százaléka ennél többet, 1000 és 1500 forint közötti összeget költ el élelmiszerre. A szavazásban részt vevők 21 százaléka ennél is több pénzből, 1500 és 2000 forint közötti összegből finanszírozza az étkezések költségeit, és a válaszadók többsége, 26 százalék naponta 2000 forintnál is több pénzt hagy az étkezdékben vagy élelmiszerüzletekben.

Sokat költünk élelmiszerre

Keddenaz Eurostat Facebook-oldalán közzétett interaktív csártból kiderült, hogy élelmiszerre és alkoholmentes italokra az uniós átlagnál többet költenek a magyarok. Az Eurostat 2016-os adatokat összegző összeállítása szerint ugyanis egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 17,7 százalékáét fordítja élelmiszerre illetve alkoholmentes italokra, míg az uniós átlag csupán 12,2 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem