Erre megy el a tékozló magyarok pénze: az egészségüket is feladják

Erre megy el a tékozló magyarok pénze: az egészségüket is feladják

2018. július 31. 13:01

Lakhatás, rezsi, élelmiszer, közlekedés - erre megy el az átlagos magyar háztartás kiadásainak fele az Eurostat adatai alapján. De mire megy el a jövedelem másik fele, illetve mi a helyzet úgy általában Európában?

A magyarországi háztartások kiadásainak felét a lakhatás, a rezsi, az élelmiszer és a közlekedés teszi ki - derül ki az Eurostat Facebook-oldalán ma közzétett interaktív csártból. A 2016-os adatokat összegző összeállítás szerint egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 19,2 százalékát a lakhatás emészti fel. Ezen belül közvetlenül a lakhatással járó kiadások (bérleti díj) viszik el a legtöbb pénzt (11,4 százalék), a többit pedig a rezsi, illetve az egyéb kiadások.

Szintén jelentős arányú kiadás megy el élelmiszerre illetve alkoholmentes italokra (17,7%), amelyen belül nem meglepő módon az ételek aránya a jelentősebb (15,2%). Szintén jelentős tétel a kiadásokon belül a közlekedés: ez a kiadások 12,4 százalékát jelenti. Ezen belül a legtöbb kiadással a gépkocsik fenntartása jár (7,6%), míg a közlekedési szolgáltatások aránya csekély (1,8%).

Összességében tehát ezek a kötelező jellegűnek is nevezhető kiadások teszik ki az átlagos magyar háztartás kiadásainak 49,3 százalékát. Értelemszerűen az egyéb költésekre már sokkal kevesebb jut: éttermekre, szállodai szállásra például 9,3 százalék. Ezen belül jóval több jut az étkezésre (7,7%), míg az egyéb kényelmi szolgáltatásra csak alig-alig (1,6%).

A kiadások számottevő arányát teszik ki az alkoholos italok és a dohány (összesen 7,6 százalék, ebből a dohány aránya 4, az alkoholé 2,9, míg a narkotikumoké 0,7 százalék), de hasonló arányban költünk szórakozásra és kultúrára is (7,1%). Ugyanakkor a kiadásoknak csak a 4,9 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, és még ennél is kevesebbet fordítunk az öltözködésre (3,6%). A kiadások legkisebb részét azonban az oktatás teszi ki: ennek aránya mindössze 1,7 százalék.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Eközben Európában

Az uniós átlag hasonlít a magyarországi helyzethez, hiszen lényegében egy átlagos európai háztartás kiadásainak is a felét (49,6%) teszik ki a fentebb kötelező jellegűnek nevezett kiadások. Ezen belül azonban mások a belső arányok: lakhatásra többet költenek arányaiban az emberek (24,5%), közlekedésre nagyjából ugyanannyit (12,9%), ám élelmiszerre és alkoholmentes italokra kevesebbet (12,2%).

Arányaiban nagyjából feleannyit költenek az EU-ban alkoholra és dohányra (3,9 százalék, amiből 1,9 százalékot tesz ki a dohány, 1,6 százalékot az alkohol és 0,4 százalékot a narkotikumok), mint a magyarok, az öltözködésre azonban többet (4,9%). Az egészségügyi kiadások aránya azonban uniós szinten is alacsony, sőt, el is marad a magyarországitól (3,9%).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?