6 °C Budapest

Lecsapott a minisztérium: rengeteg vízi játékot, műanyag babát vontak ki a forgalomból

2018. július 30. 12:30

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg. A fogyasztóvédelmi hatóság 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból.

Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. A most megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket - írja közleményében a minisztérium.

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is. A fajátékokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről ide kattintva tájékozódhatsz, a műanyag játékokkal kapcsolatos jelentést itt találod, a vízi eszközökről szólót pedig itt.  A linkekre kattintva a különböző termékek képei is láthatók.

A gyermekek biztonságának megóvása a fogyasztóvédelem egyik kiemelt feladata. A játékok kiválasztásakor is a biztonság az elsődleges szempont. Több veszélyforrás azonban egy-egy termék megvásárlásakor puszta ránézéssel, vásárlóként nem állapítható meg, rejtve marad. A fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma

- mondta el Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A borítókép illusztráció
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem