Ijesztő minőségű zsemlék, kiflik a diszkontok polcain: 16 forintért nem megy

Ijesztő minőségű zsemlék, kiflik a diszkontok polcain: 16 forintért nem megy

2018. július 28. 07:00

Sorra nyílnak Budapesten a kézműves pékségek, és az áruházak polcain is kaphatók már jó minőségű kenyerek, péksütemények. A tejes kifli és a vizes zsemle ugyanakkor nem megy ki a divatból, pedig ezeknek a minősége legtöbbször rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Ennek rengeteg oka lehet, mutatjuk, mit gondol a különböző áruházak polcain lévő kiflikről és zsemlékről Vajda József pék, a főváros egyik legfelkapottabb pékségének tulajdonosa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évek fővárosi gasztroforradalmából nem maradtak ki a pékáruk sem. Egyre több olyan pékség nyílik a városban, ahol kifejezetten jó kenyereket és péksüteményeket kaphatunk. Ezzel párhuzamosan a nagyobb áruházak polcain is megjelentek a minőségi pékáruk, de a helyükön maradtak a régi világot idéző, egyszerre nyers és száraz péksütemények is. Sokszor az utóbbiak közé tartoznak a boltok polcain pihenő vizes zsemlék és tejes kiflik is, amelyek leteszteléséhez segítségül hívtuk Vajda Józsefet, a Pékműhely tulajdonosát. Tőle azt kértük, hogy a pékáruk tapintása, íze és formája alapján osztályozza őket egytől tízig.

Vajda József, Pékműhely (fotó: Todoroff Lázár)

A tesztet kedd délelőtt végeztük el, a pékárukat egységesen hétfő délután 4 és 8 között szereztük be. A tesztbe a Coop, a CBA, az Aldi, a Lidl, a Spar, a Tesco és a Penny Market vizes zsömléit és tejes kiflijeit vontuk be. A vásárlás és a teszt között a termékeket lezárt nejlonzacskókban, fénytől védett helyen tároltuk. Az egyes pékárukról való véleményalkotás időpontjában tesztelőnk természetesen nem tudta, hogy melyik áruház termékét teszteli. Kérésére bevettünk két olyan pékárut is a tesztbe, amelyeket nem áruházakban, hanem olyan pékségekben vettünk, amelyeknek nagyon jó híre van a városban (a pozsonyi úti Három Tarka Macskára és a belvárosi Jacques Lisztre esett a választásunk).

Nézzük videón, hogy mire jutottunk:

A teszt legfőbb eredménye, hogy kiderült, 16-20 forintból nem lehet tisztességes kiflit vagy zsemlét gyártani. Vajda József elárulta, hogy az ő általa sütött kiflinek még az áfa nélküli alapanyagköltsége is meghaladja a 16 forintot, amennyit több, a tesztünkbe bevont pékáruért is fizettünk. Erre pedig még rájönnek az adók, az üzem és az üzlet fenntartási költségei, a munkaerő és természetesen a profit is. Nem meglepő tehát, hogy ha finom kiflit szeretnénk az asztalra (vagy az uzsonnás zacskóba), akkor sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Az egész ugyanakkor nemcsak ízlés kérdése. A fermentációt, tehát erjedést megspóroló pékáruk fogyasztásával ugyanis jelentős egészségügyi kockázatnak tehetjük ki magunkat a New Scientist tudományos szaklap cikke szerint. Ekkor ugyanis rengeteg fruktánt viszünk be, ami a cöliákiához hasonlító tüneteket okoz. Ez egy olyan autoimmun betegség, amelynek esetében a szervezet rosszul reagál a glutén bevitelére. Ezzel szemben, ha például kovászos kenyeret eszünk, akkor a kenyérsütésnél alkalmazott fermentációs folyamat kiiktatja a búzában lévő fruktánokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teszt közben (fotó: Todoroff Lázár)

A teszthez visszatérve. Ebben az esetben bebizonyosodott, hogy a felkapott helyeken elköltött forintjainkért sokkal jobb minőségű ételekhez jutunk hozzá, mint az áruházakban. Ahogy már említettük, a kontrollkiflik a Három Tarka Macska pékségből és a Jacques Lisztből származtak. Ezekben a pékségekben jóval drágább volt a kifli, mint az általunk tesztelt áruházakban, de a minőségük is sokkal jobb volt. Másnapra nem estek szét, sokkal kevésbé száradtak ki, finomabbak voltak, jobban át voltak sülve és a kinézetük is sokkal jobb volt.

Nézzük tehát a teszt eredményét, a pontozott pékárukra kapott átlagok alapján sorba téve a különböző boltokat és pékségeket:

Végül pedig az árakat is mutatjuk, ugyanabban a sorrendben:

Birítókép: Todoroff Lázár

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06