15 °C Budapest
Te is vettél ezekből az ételekből? Azonnal vidd vissza, veszélyesek lehetnek

Te is vettél ezekből az ételekből? Azonnal vidd vissza, veszélyesek lehetnek

2018. július 6. 09:30

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derül ki a hivatal közleményéből. A visszahívás oka a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte. Az érintett vállalkozás már értesítette a partnereit, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását már Európa szerte megkezdték, valamint Magyarországon is több terméket visszahívott a Penny. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

2018. július 3-án tette közzé közös jelentését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arról, hogy feltehetőleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldségek okoznak járványt több uniós országban is, méghozzá 2015 óta. Összesen 5 uniós országban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és Nagy-Britanniában. Magyarországon nem tudnak erre a termékkörre visszavezethető esetekről.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes baktérium okozza, amely a Greenyard vállalat magyarországi üzemében fertőzhette meg a szóban forgó ételeket. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.

Az üzem jelenleg - szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

A Penny Market is termékeket hív vissza

Az esettel kapcsolatban a Penny Market is kiadott egy közleményt, amelyben arról értesítik a vásárlókat, hogy visszahívják a Greenyard Kft. Jégkert/Felco mélyfagyasztott zöldségeit. A közlemény szerint az alábbi termékek érintettek:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • Jégkert gyalult tök 1 kg
 • Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
 • Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
 • Jégkert zöldborsó 1 kg
 • Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
 • Jégkert parajkrém 450 gr
 • Jégkert fejtett bab 450 gr
 • Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
 • Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
 • Jégkert brokkoli 450 gr
 • Jégkert franciasaláta alap 1 kg
 • Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
 • Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
 • Jégkert zöldségkeverék 750 gr
 • Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

Az üzletlánc minden terméket visszahív az üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. A fenti termékek bármelyikét, blokk nélkül, mindegyik üzletbe visszavihetik a vásárlók. Az üzletlánc a visszavitt termékek teljes vételárát megtéríti.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?