31 °C Budapest
Most érdemes betankolni a meggyből: elkezdődött a dömping

Most érdemes betankolni a meggyből: elkezdődött a dömping

2018. június 11. 09:00

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - írja a Népszava.

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - idézi a lap a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentését. Ebben arról írnak, hogy a piaci szereplők jelzései alapján 80 ezer tonna körüli vagy valamivel a fölötti termés jelezhető előre. Tavaly 72 ezer, 2016-ban 65 ezer tonna meggy termett, ám mint mindig, a rövid betakarítási időszak is rejthet kockázatokat, például az időjárás, a gyümölcs kártevők elszaporodása, illetve a nem öntözött területeken a szárazság okozta terméscsökkenés.

A konzervipari alapanyagként értékesített meggy nettó termelői átlagára 150-160 forintról indul, de a későbbi mozgások még nem láthatók. A hazai termésből a tervek szerint mintegy negyvenezer tonnát exportálnak, mintegy 10 ezer tonna kerülhet Németországba, 25 ezer tonna a lengyel igény és 5 ezer tonna mehet egyéb országokba. A piacokon, bár hétvégén még 450-550 forint volt a meggy kilónkénti ára, de

egyes termelők már nagyobb mennyiség - például két ládányi - vásárlása esetén 300 forintig is lementek.

Nincs ok az örömre azonban bogyós gyümölcs fronton, hiszen a FruitVeB Magyar Időkhöz eljuttatott információi szerint a klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a lapnak ugyanis elmondta: a nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés tíz-tizenötezer tonna volt. Ma száz hektár körüli területen 600-800 tonna málna terem.

A drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A helyzetet ráadásul súlyosbítja a munkaerőhiány, hiszen a málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban. A piros ribiszke egy fokkal jobban tolerálja az időjárást, ezért egyelőre úgy tűnik, megmaradhatnak az ültetvények. E gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot, hiszen géppel is betakarítható.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?