Most érdemes betankolni a meggyből: elkezdődött a dömping

Most érdemes betankolni a meggyből: elkezdődött a dömping

2018. június 11. 09:00

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - írja a Népszava.

A hétvégén kezdődött meggyszüret a korábbi évekkel ellentétben 3-4 hétre szűkül, s ez idő alatt a rekordtermést kell betakarítaniuk a termelőknek - idézi a lap a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentését. Ebben arról írnak, hogy a piaci szereplők jelzései alapján 80 ezer tonna körüli vagy valamivel a fölötti termés jelezhető előre. Tavaly 72 ezer, 2016-ban 65 ezer tonna meggy termett, ám mint mindig, a rövid betakarítási időszak is rejthet kockázatokat, például az időjárás, a gyümölcs kártevők elszaporodása, illetve a nem öntözött területeken a szárazság okozta terméscsökkenés.

A konzervipari alapanyagként értékesített meggy nettó termelői átlagára 150-160 forintról indul, de a későbbi mozgások még nem láthatók. A hazai termésből a tervek szerint mintegy negyvenezer tonnát exportálnak, mintegy 10 ezer tonna kerülhet Németországba, 25 ezer tonna a lengyel igény és 5 ezer tonna mehet egyéb országokba. A piacokon, bár hétvégén még 450-550 forint volt a meggy kilónkénti ára, de

egyes termelők már nagyobb mennyiség - például két ládányi - vásárlása esetén 300 forintig is lementek.

Nincs ok az örömre azonban bogyós gyümölcs fronton, hiszen a FruitVeB Magyar Időkhöz eljuttatott információi szerint a klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke a lapnak ugyanis elmondta: a nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés tíz-tizenötezer tonna volt. Ma száz hektár körüli területen 600-800 tonna málna terem.

A drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A helyzetet ráadásul súlyosbítja a munkaerőhiány, hiszen a málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban. A piros ribiszke egy fokkal jobban tolerálja az időjárást, ezért egyelőre úgy tűnik, megmaradhatnak az ültetvények. E gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot, hiszen géppel is betakarítható.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20