28 °C Budapest
Háztartási gépet, bútort vennél? Vigyázz, ezzel a trükkel simán átverhetnek!

Háztartási gépet, bútort vennél? Vigyázz, ezzel a trükkel simán átverhetnek!

2018. március 23. 05:33

Örökre el kell felejteni azt a tévhitet, hogy egy futárnak nem kötelessége akár a 10. emeletre is felvinnie a megrendelt mosógépet vagy kanapét, vagy azt, hogy mindezt csak némi borravaló fejében "köteles" teljesíteni. Az előre kifizetett szállítási költségek ugyanis javarészt minden kétséget kizáróan tartalmazzák, hogy a végső rendeltetési helyig kell azokat kézbesíteni. Szállítási körképünkben a legnagyobb magyarországi elektronikai cikkek forgalmazóit és a legnagyobb bútoróriások díjszabását hasonlítottuk össze.

Egyre többen vásárolnak úgy nagyobb háztartási gépet vagy bútort Magyarországon, hogy az üzletben kiválasztják kedvenceiket, majd ezután interneten rendelik meg azokat, hogy semmiképpen se kelljen bajlódniuk a szállítással. Ez azonban plusz pénzbe kerül, ráadásul nem is kevésbe.

Ennek okán a Pénzcentrum több elektronikai áruháznál és bútoróriásnál is megvizsgálta, miként alakulnak a szállítási díjak, továbbá azt is, hogy milyen kötelezettségeket vállalnak a szállítási költségek fejében a vállalatok. Végérvényesen kiderül tehát, hogy meddig köteles elvinnie a hűtőt egy futárnak vagy, hogy kérhet-e például plusz pénzt azért, hogy felvigyen egy mosógépet a negyedik emeletre, ne adj isten még a feleslegessé vált csomagoló anyagot is magával vigye.

Semmi vész, visszük a hűtőt

A szállítási feltételeket és azok költségeit először a legnagyobb magyarországi elektronikai cikkek forgalmazóinál vizsgáltuk meg. Ezek alapján kijelenthető, hogy a díjszabások és a vállalt teljesítetési feltételek közel megegyezőek, eltérések ennek ellenére persze akadnak szép számmal, és ezek bizony keményen mérhetők forintban is. Az ugyanakkor kijelenthető, persze csak akkor, ha a megrendelő kellően körültekintő a rendelésnél, hogy az összes általunk vizsgált cég biztosítja

a nagyméretű, többnyire nehéz háztartási gépek házba/lakásba történő eljuttatását, ami azt jelenti, hogy az előre megállpaított szállítási díjon túl egyik kiérkező futár sem kérhet plusz pénzt azért, hogy a megrendelt terméket pontosan a leendő rendeltetési helyére szállítsa. Legyen ez akár egy egszintes ház konyhája vagy egy panelház 10. emelete.

Jöhetnek az áruk

Az Edigitálnál például kétféle értékhatár és csomagtípus létezik. Van 10 000 forint alatti és fölötti árkategória, valamint normál és nagyméretű csomag. A normál csomagokat a cég 10 ezer alatt 690 forintért szállítja házhoz, míg 10 ezer forint értékhatár fölött ingyenesen. Nagymértékű csomagoknál értékhatártól függetlenül 990 forintba kerül a szállítás.

Nagyméretű csomagnak minősül "minden háztartási nagygép (hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, tűzhely, beépíthető eszközök, szárítógépek), bútor, kerti bútor, fitnesz gép, kerékpár, klíma berendezés, valamint minden olyan termék, melynek súlya vagy mérete a 31 kg-ot vagy 180 cm-t bármely irányban meghaladja." Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendelés nem számít nagycsomagosnak, ha a termékek egyenként nem, de együtt már meghaladják a 31 kilós súlyt vagy az összméret bármelyik dimenziója nagyobb lesz, mint 180 centi.

A kiszállítást a cég Magyarország egész területén, munkanapon 8-16 óra között végzi. A kiszállítás megkezdéséről e-mail üzenetben tájékoztatják a vásárlót. Háztartási nagygépek szállítása esetén pedig, a szállítási költség magába foglalja a készülék épületbe (házba, lakásba, irodába) történő szállítását, a kicsomagolását és a csomagolóanyag elszállítását is.

Az Euronics házhozszállítási feltételei és szállítási díjszabása szerint a kisebb csomagot (40 kg alatti bruttó súlyú és kis terjedelmű termékeket) bruttó 690 forintért, nagyobb csomagot (40 kg feletti termékeket) bruttó 2990 forintért szállítanak házhoz.

A szállítási díj magában foglalja a termék átadásakor keletkezett hulladék elszállítását, illetve nagytermékek -amiket kötelesek a rendeltetés pontos helyéig elvinni a futárok- esetén a cseretermék elszállítását is, ezt a lehetőséget az online megrendeléskor lehet igényelni.

Kisebb csomag esetében 1 munkanapon belül vállalják a kiszállítást Budapesten belül és vidékre egyaránt, erről e-mailben tájékoztatnak. A nagyobb csomagokat a fővároson belül szintén 1 napom belül szállítják ki, azonban vidékre 2 munkanapon belül vállalják a csomagok kézbesítését, ebben az esetben a futárszolgálat előzetesen egyeztet a kiszállítás pontos időpontjáról.

A Bestbyte esetében a házhozszállítás bruttó 10 000 forint felett (kivétel a háztartási nagygépet) díjmentes. 10 000 forint alatt 990 forintot kell fizetni, itt is kivétel, ha háztartási nagygépeket szállítanak, mert azoknak egységesen 3990 forint a házhozszállítási díja. Amennyiben a megrendelt termékek raktáron vannak, rendeléseket maximum 1-5 munkanap alatt, 10 és 18 óra között kiszállítják a megadott címre. Azonban a napok száma több lehet, háztartási nagygépek esetén, ilyenkor 4-7munkanap között változik a kiszállítási idő.

Hívásunkra az áruháznál külön kiemelték, hogy az ügyfeleknek a rendelést követő kapcsolatfelvételkor mindenképpen jelezniük kell, hogy a kiszállítandó nagyméretű terméket szeretnék, hogy a 6. emeletre felvigyék. Ezt a kiérkező futárszolgálatnak mindenképpen előre tudnia kell, mert úgy küldenek embert a helyszínre. Ez többlet költséggel nem jár, ugyanakkor, ha a vásárló

elmulasztja jelezni a pontos kiszállítási igényeit, akkor a kiérkező futár mondhatja azt, hogy ő nem tudott erről vagy egyedül érkezett, és így nem képes felvinni a berendezést.

Végül a Mediamarkt házhozszállítási feltételeit és lehetőségeit is megnéztük. Ez az áruház is ingyenesen viszi házhoz a 10 000 forint feletti általános csomagokat, ha viszont nem haladja meg a rendelés összértéke a 10 000 forintot, akkor a kiszállításért 690 forint költséget számolnak fel.

Háztartási gépek esetén a kiszállítás egységesen 2990 forint, azonban ebben az üzletláncban lehetőség van az expresz házhozszállításra is. Ebben az esetben 3 órán belül kiszállítják a megrendelt terméket, a szolgáltatás díja pedig 2500 Ft (plusz szállítási díj). A vásárlás kizárólag előre fizetéssel lehetséges, illetve a kiszállítás további feltétele, hogy a termék súlya ne haladja meg a 40 kg-ot és szállítható legyen normálméretű csomagtartóban, plusz a termék fogyasztói ára haladja meg a 4999 forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha nem expresz házhozszállítást választunk, akkor amennyiben a megrendelt termék készleten van, a rendelést követő akár 1-3 munkanapon belül, háztartási nagygép esetén 1-5 munkanapon belül kiszállítják a rendelést a pontos rendeltetési helyére, és kérésre díjmentesen elszállítják a régi készüléket is.

Hű, de nehéz ez a kanapé

Az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházak többnyire olcsónak mondható, országosan szinte egységes kiszállítási költségeihez képest a bútoráruházak bizony igencsak megkérik az árat annak, hogy házhoz szállítsák a kiválasztott termékeket. Olyannyira, hogy a kiválasztott áruházak földrajzi fekvésétől egy bizonyos távolságnál messzebbre már majdnem annyiba is lehet a kiszállás, mint maga bútor, extrém esetben persze több is.

Lássuk a medvét

A Kika esetében a kiszállításnak több módja is van: házhozszállítás (hivatalos oldalon 7 elérhető város közül lehet választani) és Kika busz. A házhozszállítást 1-8 napon belül vállalják, első körben a szállítási díjat a vásárolt bútor értéke és a távolság határozza meg.

Mi példaképpen a Budapesthez tartozó díjszabást néztük meg. A városon belül (és 40 km-es vonzáskörzetében) 20 000 forintos vásárlás alatt a szállítás díja 2990 forint, expressz szállítás esetén ezer forinttal drágább, illetve 60 km-en felüli szállítás esetén az alapdíj plusz 199 forint/km (oda és visszaútra is felszámolva) kerül felszámításra rendelési összegtől függetlenül.

20 000 felett egészen 60 000 forintos rendelésig a szállítási díj 5990, 60 000 forint felett 150 000 forintig 9990 forint, a következő árkategóriában (150 - 500 ezerig) 14990, a legmagasabb árkategóriában (500 ezer forint feletti rendelés esetén) pedig 19990 forint a kiszállítás díja. 60 km feletti szállítás esetén természetesen ezekben a kategóriákban is érvényes 199 forint/km-es díjszabás. Csak szerelés esetén a kiszállási díj Budapesten belül 6 490 Ft.

A kika busz a vásárlás helyének 50 km-es körzetében vehető igénybe, előzetes foglalással. A díja 50 000 forint feletti vásárlás esetén 5 000 forintba kerül. A busz 2 órára bérelhető, késés esetén 10 perc tolerancia után azonban, a 131. perctől minden további óra 10 000 Ft-ba kerül. A busz 200 ezer forint feletti vásárlás esetén ingyenes.

A Kikához hasonlóan a Möbelix is hasonló szisztéma szerint szervezi a kiszállításait. Bár a cég hivatalos oldalán csupán a kisteherautó bérléssel bonyolítható szállítási díjszabását teszi elérhetővé, telefonos érdeklődésre könnyedén kalkulálnak futárokkal történő szállítási díjat is.
Előbbi esetben a kisteherautók bérleti díja 50 000 forint feletti vevőszerződéssel vásárolt termék szállítása esetén legfeljebb 50 km futásig és 3 óra használati időig az alábbiak szerint alakul: egyszeri fix bérleti díj: 4 500 forint + ÁFA, 50 km fölött minden kilométer után: 100 forint + ÁFA/km, 3 óra időtúllépés után minden megkezdett óránként + 3 000 forint + ÁFA / óra.

Ha futárral szeretnénk házhoz szállíttatni a kiszemelt bútorokat, akkor vagy az áruházakban vagy telefonon kell segítséget kérnünk. A díjakat a megrendelés összegétől és a kiszállítási távolságtól függően szabja meg az áruház. 100 000 forintig például 10 900 forint a szállítás 20 kilométeren belül. De például egy 250 000 forint értékű garnitúrát 60 kilométeren belül 20 900 forintért visznek, ezen túl kilométerenként 210 forintot kell fizetni.

Az Ikea, ami nemrég vezette be a házhozszállíás lehetőségét az előző multiktól eltérően, egy úgynevezett zónás rendszerben állapította meg a díjszabást. Ennek lényege, hogy a díjszabás rendelési értéktől függően, 7 elkülönülő zóna szerint kerül kiszámításra.

Ezek alapján a legkisebb szállítási díjat, 1 és 50 000 forint között kell fizetni a Zóna 1-ben, ami 4 990 forint, míg a legtöbbet 500 000 forint felett a Zóna 7-ben, pontosan 70 990 forintot. A különbségek jól láthatóan elég tetemesek, és általánosságban elmondható, hogy a Zóna 7 árai a Zóna 1-hez képest 3-5-szörösek. A megrendelt termékek árain felül felszámolt többletköltségek nagyságára már az áruház is felfigyelt, és ígéreteik szerint a közeljövőben látványos csökkenés lesz tapasztalható ezen a téren. Addig is az áruházaktól távoli vidékeken élőknek be kell érniük ezekkel az árakkal.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?